De krat van week 45 - Asafoetida

Voor de krat van week 45 zochten we de oorsprong van dahl. De basis van deze stoof bestaat uit peulvruchten zoals spliterwten, of -meestal- linzen en is een classic in India, Sri Lanka, Pakistan en Nepal. Een heel nuttig gerecht in de vegetarische keuken, het is een belangrijke bron van eiwit. Erbij komt vaak een groentegerecht en/of rijst.

Om het gerecht wat swing te geven kun je kurkuma, gember, korianderzaad en komijn toevoegen. Ook zo fijn: dahl is zowel hartverwarmend op plensdagen, als verkoelend tijdens hittegolven. Zeker als je wat munt en een schepje yoghurt toevoegt.

Enfin, we dwalen af. Want tijdens onze research stuitten we op een ons onbekende specerij. Asafoetida. Wat? Asafoetida blijkt een Halloweenish kruid met heilzame werking. Het is vaak geel van kleur, en riekt naar zwavel, vandaar de fijnzinnige Nederlandse naam: duivelsdrek.

Nogal oneerbiedig, want het kruid geeft verwarmd een frisse, ui-achtige smaak af en is heel goed tegen de flatulentie die peulvruchten met zich mee -kunnen- brengen. Verder blijkt dit kruid goed voor de spijsvertering, bloeddruk en geeft het verlichting bij benauwdheid en astma. Wij gaan het bestellen!

Één van onze gemakskratten proberen?

Bekijk onze kratten