De Krat van week 47 - Kaas van de Groene Griffioen

Op een boerenmarkt in het AMC liepen we Wendela Griffioen tegen het lijf, die met haar man Boy en collega’s Jurre en Hanna een biologische boerderij runt in Weesp: De Groene Griffioen. Ze was zo enthousiast over haar bedrijf en de producten dat wij het ook werden.

Sinds 2009 werken Boy en Wendela volledig biologisch. Hun boerderij is een prachtig voorbeeld van circulaire landbouw. Het voer (gras en hooi) komt van de eigen weilanden, aangevuld met een klein beetje krachtvoer. Ook zijn ze niet gefokt om zoveel mogelijk melk op te brengen: gemiddeld geven de koeien 20 liter per dag. De koeien dragen hoorns en lopen van maart tot en met november buiten.

Sinds 2019 zijn ook Jurre en Hanna op de boerderij komen wonen. Met zijn vieren werken ze aan de verdere verduurzaming van de boerderij, verzorgen ze het vee en leiden ze schoolklassen en andere groepen rond over het erf. In het strobalenhuis, gebouwd met stro, hout en leem, zijn bovendien de boerderijwinkel en Acapellazaal gevestigd. Deze zaal is te huur en wordt gebruikt voor kaasworkshops.

De kaas van de boerderij is vooral Boy’s pakkie-an. Hij maakt rauwmelkse Goudse kaas, zonder enige chemische toevoegingen. Ook de korst is natuurlijk, en niet van plastic. Jullie gebruiken de kaas deze week om te gratineren.

Weekendt(r)ip: je kunt behalve de kaas ook rauwe melk krijgen op de boerderij. De Groene Griffioen in Weesp dus