De krat van week 48 - Eritrese silsi

In de schijnwerpers deze week een heel tof Rotterdams bedrijf: Mixblik. Bij dit leer-werkbedrijf koken nieuwe Rotterdamse vrouwen smakelijke maaltijden uit hun moederland. De gezonde, vegetarische maaltijden zitten in blik (makkelijk klaarmaken!), met etiketten waar de zon meteen van gaat schijnen.

Mixblik heeft een eigen fabriek, waar de (laaggeletterde) vrouwen met een migratie-achtergrond zich kunnen ontwikkelen. Ze koken er niet alleen, maar leren er ook verkopen, machines bedienen, administratie voeren en Nederlands spreken. Door het tweejarige traject van coaching en scholing bouwen de dames een netwerk op, ontplooien zich en kunnen dan volledig meedraaien in de Nederlandse samenleving.

Een schitterend initiatief, zeg nu zelf, maar we hadden jullie er nooit over verteld als de maaltijden niet lekker waren. De sauzen en stoofpotten zitten bomvol smaak. Denk aan een linzenstoof uit Afrika, of cachupa; een maaltijdsoep uit Kaapverdië.

Wij kozen voor silsi, een pittige tomatensaus uit Eritrea, gemaakt met gesmoorde ui en wel twintig verschillende kruiden. In Eritrea eten ze de saus met een platbrood, wij kozen in week 48 voor een rijst-linzen duo, met lekker veel verse groenten ernaast. O ja, als je niet van pittig houdt: kleine hapjes!

Één van onze gemakskratten proberen?

Bekijk onze kratten