De krat van week 49 - Prei shakshuka

Beter goed gejat dan slecht bedacht is een adagium dat vaak klinkt in de creatieve sector. Een cynische opmerking eigenlijk, terwijl het juist zo mooi is dat veel kunst op de schouders staat van voorgangers.

Of het nou gaat over muziek, schilderkunst of toneel: veel creatieve uitingen ontlenen hun bestaan aan boeken die zijn gelezen, schilderijen die werden opgemerkt, melodieën die in geheugens huizen. En in de beste gevallen brengen ze er een ode aan.

Blackbird van The Beatles steunt op Bach, de schilder David Hockney inspireerde Erwin Olaf voor zijn fotoserie Palm Springs (google maar, allebei heel mooi) en de West Side Story was een moderne versie van Romeo en Julia.

Zo zijn veel, heel veel recepten een variant op een eerder recept. Zoals cateraar Soof in de gelijknamige film al zei: ‘Een beetje van mezelf, en een beetje van Smulweb.’

Smulweb gebruiken we bij de Krat niet zo vaak, maar ook wij zijn, onder vele anderen, schatplichtig aan Jamie Oliver, Donna Hay, Claudia Roden en natuurlijk Ottolenghi. Zo is de gesmoorde prei met feta een beetje zijn groene shakshuka en een beetje van de Krat.

Één van onze gemakskratten proberen?


Bekijk onze kratten