De Krat van week 5 - Bonita bataat
Beste Kratchef,
Lange tijd dachten boeren in Europa dat het niet mogelijk was om bataat te telen. De groente uit Zuid-Amerika zou het hier te koud en te nat vinden. Sinds enkele jaren blijkt de bataat echter heel goed te gedijen in Europa en inmiddels leggen wij de knol massaal in onze boodschappentas. Misschien wel door het ultragezonde imago van de bataat. (Vaker wordt zoete aardappel als benaming gebruikt, maar dat klopt niet. Bataat komt uit een andere familie dan de aardappel.)
De bekendste variant is oranje, maar die krijgt steeds meer concurrentie van de bonitabataat. Die heeft wit vruchtvlees en een roze of bruine schil. Stiekem heeft deze variant onze voorkeur. Wij vinden hem iets steviger van structuur en wat minder zoet dan het oranje familielid, maar dat is natuurlijk een smaakkwestie. In de kruidige puree van deze week deed de bonita het in ieder geval voorbeeldig.
Eet smakelijk!
Het team van de Krat