
De krat van week 5 - Curry
Als je het ons vraagt is een curry altijd een goed idee. Het gerecht is perfect als voedzame maaltijd na een dag hard werken, als troosteten bij januariverdriet, als hart- en maagversterker na een al te feestelijk weekend. Oorspronkelijk komen curries uit Azië, om preciezer te zijn uit de regio India, Bangladesh, Pakistan en Sri Lanka, waar het al honderden jaren wordt gegeten.
Curries zijn door de gelaagdheid in de kruidenmengsels geweldige vegetarische gerechten: er is zoveel smaak dat niemand maalt om vlees. Vandaar dat je naast curries vaak een linzengerecht treft: bij elkaar een evenwichtige maaltijd.
Curries veroverden Europa doordat de Britten in India het gerecht omarmden, en de Indiërs en Pakistanen in de jaren veertig naar Groot Brittannië emigreerden.
Deze immigranten stonden ook aan de wieg van de vele kant-en-klare currypasta’s. De meeste zijn heel goed. Maar als je tijd hebt is het heel bevredigend zelf een currypasta te maken; je zult verbaasd zijn over je kookkunsten!
Een van onze gemakskratten proberen?