De krat van week 50 - Paksoi

Paksoi is als een vriend met benefits: multi-inzetbaar en een winterfrisse tegenpool van de knollen en kolen.

Paksoi is de Nederlandse verbastering van het Kantonese baak choi, fonetisch geschreven dan. Het verwijst naar de witte stelen.

Behalve eindeloos flexibel, waarover zo meer, is paksoi ook een soort supergroente. Al bestaat die voor 95% uit water, er zit een goede dosis vitamine C in, ook wat ijzer en vezels.

De paksoi van onze leverancier Peter Boer heeft mooi groen blad en spierwitte stelen. De smaak is fris en licht pittig en leent zich bij uitstek voor wokgerechten, ze komt tenslotte uit Azië. Vergeet niet de stelen eerst te bereiden en pas op het laatst het gesneden blad toe te voegen, anders is dat al helemaal verpieterd, je wilt een beetje bite houden.

De bladeren en stelen smoren ook goed, met wat knoflook, gember en ui, en ook in de oven levert hij mooi resultaat: tien minuutjes in een ovenschaal, en halverwege de bladeren even bestrijken met wat ketjap of rijstwijn: zo worden die mooi geglaceerd.

Hou het bescheiden, van teveel smaakmakers wordt paksoi verlegen, volgens kookschrijver Nigel Slater. Die betwisten wij niet.

Één van onze gemakskratten proberen?


Bekijk onze kratten