Skip to main content

De Krat van week 51 - Nederlandse zuurkool

Beste Krat-chef,


Nog een weekje en dan duikt Nederland weer onder voor gezelschapsspellen, pyjamadagen,

Netflixen en binge-koken. Met ons Kerstkrat ben je met het laatste trouwens niet veel tijd kwijt: vrijwel alle spullen heb je dan overzichtelijk bij elkaar, en (het meeste werk, vinden wij altijd zelf) je hoeft geen menu te verzinnen! Ga er maar aan staan: een diner organiseren waar zowel je kleine nichtje als je vleesetende zwager content mee is.

Enfin, voor die tijd doen we nog even gewoon, met zuurkool bijvoorbeeld. De Nederlandse zuurkoolproductie begon in augustus. Toen kwamen de witte kolen van het land, werden ze gesnipperd, en in bakken met zout gelegd. Na enkele dagen ontstaan dan melkzuurbacteriën. De kool fermenteert en wordt zo zuur. Oogsten in augustus was trouwens rijkelijk laat: door de droogte en de hitte toen groeiden de kolen langzaam.

Wij zeggen: klein, maar fijn. Proef maar.

Eet smakelijk,

Het team van de Krat