De Krat van week 52 - Hottie Sambal

Wij kunnen met z’n allen nog zulke lekkere gerechten verzinnen, of ze ook goed smaken merken we pas bij het proefkoken, een essentieel onderdeel van ons werk. Zoals de Britten zeggen: the proof of the pudding is in the eating. Voordat het zover is inventariseren we tijdens de brainstorm over nieuwe gerechten eerst wat voor groenten er beschikbaar zijn. Op basis daarvan ontwikkelen we zo veelzijdig mogelijke recepten. De wintermaanden vereisen daarbij de meeste creativiteit; er is simpelweg minder variatie. Smaakmakers zijn daarbij regelmatig onze redding.

Deze week is onze engel Sita Danser, eigenaar van Hottie Sambal. Behalve haar geweldige pepersauzen bracht ze ons ook in contact met biologische kweker Peter Boer. Hij kweekt voor Sita de pepers, en voor ons nog veel meer. Enfin, de roerbak van groenten lijkt misschien wat eenvoudig, maar daar maakt de biologische, zonder smaak- of conserveringsmiddelen gemaakte sambal van Sita korte metten mee. Laat je verrassen!

Voor de Vega Krat komt daar ook nog het Chinese vijfkruidenpoeder bij. Een mengsel van steranijs, kaneel, Szechuanpeper, venkel en kruidnagel. Deze combinatie van specerijen, eigenlijk een beter woord dan ‘kruiden’, voorziet in alle smaken die er zijn: zoet, zuur, zout, bitter en umami. at is het geheim van het bevredigende gevoel dat je overhoudt aan een gerecht dat met dit mengsel is bereikt. Geloof ons maar, je eet een omelet met de wow-factor!

Selamat makan!

Een Krat thuis ontvangen? Bestel hier een van onze Kratten