De krat van week 6 - Gyros

Een van de meest avontuurlijke vormen van streetfood aten we ooit in Kuala Lumpur, waar we op kleine plastic stoeltjes naast de locals aanschoven rond een dampende pan bouillon. ‘Steamboat’, was de aanprijzing. Van de uitbater kregen we stokjes met garnalen, kip, tofu, paddenstoelen en noem maar op, om in de bouillon te laten garen. Toen we verzadigd waren telde de verkoper de lege stokjes en maakte aldus de rekening op.

Streetfood vind je overal ter wereld, vaak uitstekende gerechtjes die voor je ogen worden bereid. Soms doet bananenblad dienst als verpakking, vroeger gingen fish and chips in een krant en in Zuid-Europa en het Midden-Oosten struikel je over de pitabroodjes.

In de krat van week 6 vullen wij die met kip- of seitangyros, de Griekse variant, een afleiding van de Turkse döner kebab. Lam (Turks) of kip (Grieks) wordt gekruid, gegrild en daarna in kleine stukjes gesneden. De pulled seitan (Nederlands) doet ook uitstekend werk. Zoals gewoonlijk konden wij niet kiezen tussen de vlees- en de vegavariant. Allebei even lekker. De ingelegde ui zorgt voor een chique touch.

Één van onze gemakskratten proberen?

Bekijk onze kratten