De Krat van week 8 - Skreifilet

Skrei is een witvis die je ook kunt kennen onder de naam winterkabeljauw, of Noorse kabeljauw. De naam is afkomstig uit het Noors, het betekent zoveel als ‘zwerver’. Dit visje heeft er al wat kilometers opzitten voor hij op jouw bord belandt. De vissen trekken in de winter met honderdduizenden tegelijk vanuit de Barentszee naar de kust van Noorwegen om daar te overwinteren. Daar paren ze en planten ze aan het eind van die periode voort.

Voor vissers is skrei ook bijzonder: het is de enige vis waar de boten niet naar op zoek gaan; ze wachten eenvoudigweg tot de skrei voor de kust arriveert. De vangst van de eerste skrei levert euforie op die te vergelijken valt met het enthousiasme voor ‘nieuwe’ haring in Nederland.

De vis heeft vrijwel spierwit, stevig vlees: de vis zit strak in zijn vel door de lange afstanden die hij heeft afgelegd, en het weinig voedsel dat hij in die tijd heeft gegeten. Het maakt skrei een heerlijke vis om te bereiden: in vrijwel elke vorm behoudt hij kleur en smaak. De Noren drinken skrei graag met een glas rode wijn. Wie zijn wij om daar tegenin te gaan?

Benieuwd naar onze kratten? Bekijk hier onze kratten