De krat van week 9 - Rondje om de wereld

Voor de gerechten van week 9 maakten we een rondje om de wereld. Er zitten verschillende gerechten uit verschillende streken in verschillende kratten. Zo maken we baharat-gehaktballetjes, met het Arabische specerijenmengsel baharat. Een mengsel dat wordt gebruikt van Libanon tot Jemen, van Egypte tot Marokko. Iedere keukenprins of -prinses maakt bij voorkeur een eigen mix, maar paprikapoeder, komijn en kaneel zijn vaste prik, naast bijvoorbeeld kruidnagel, koriander en kardemom. Wij mengden het al door het gehakt.

Van het Midden Oosten is het een kleine stap naar India, waar de butter chicken vandaan komt. De ‘butter’ van het gerecht staat waarschijnlijk voor ‘boterzacht’, reden waarom dit Indiase gerecht zo mega-populair is. De kip is gekruid met garam masala, een kruidenmengsel waarin onder andere koriander, kaneel, karwijzaad en chilipeper. Elke regio in India maakt zijn eigen mengsel, maar het heeft in ieder geval pit, zodat de boterige saus niet te laf wordt.

Tot slot deden we in Azië inspiratie op voor de knolselderijsoep, al weten we niet helemaal zeker of knolselderij in Azië op de kaart staan. De pinda-raapsteelpesto zeker niet. Goed dan: noemen we dit een fusion-gerecht.

Één van onze Gemakskratten proberen?

Bekijk onze kratten