Skip to main content

De Krat van week 37 - Kedgeree

Kedgeree is zo’n gerecht dat zich ontwikkelde en aanpaste, al naar gelang de kok die het bereidde, of het land waarin het werd gekookt.

Van oorsprong is kedgeree een gerecht uit India en Pakistan. Kadgéry, volgens de Franse kookencyclopedie de Larousse gastronomique, maar die verdenken wij ervan een Frans sausje over het woord te hebben gegoten. In Engelstalige recepten komen we veel vaker de omschrijving khichri of kidchri tegen. Omdat de Engelsen dit Indiase gerecht in de koloniale tijd omtoverden tot een Britse klassieker geloven we daar meer in.

In India was kedgeree een gerecht van rijst met linzen, meestal vegetarisch, zoals die keuken meestal vegetarisch is. Een belangrijk gerecht: het zou het eerste vaste voedsel zijn dat babies te eten kregen. De Engelsen transformeerden het in een ontbijtgerecht voor durfals en dragonders: rijst met vis -meestal gerookte schelvis- en hardgekookte eieren. Voor de minder gestaalde eters: als diner vindt iedereen het lekker, geloof ons maar!