De lekkerste vleesvervangers van Future Food Group

Voor onze vegan en vegetarische maaltijdboxen zijn we altijd op zoek naar de lekkerste plantaardige vleesvervangers. Bij elk nieuw product voor onze kratten zijn we benieuwd. Hoe ruikt het? Hoe smaakt het? Eerlijk: dat valt niet altijd mee.

Tot de mannen van de Future Food Group uit Oss ons keer op keer verbaasden. Plantaardige kipreepjes met de structuur van kip. Burgers met een bite, wokreepjes die smaak opnamen! Hoe kregen zij dat voor elkaar?

Lekker voor vandaag, beter voor morgen

Maikel Geluk van FFG legt uit: ‘Zoals de naam al zegt richten wij onze blik op de toekomst: plantaardige producten en vleesvervangers. Van oorsprong is dit een bedrijf van slagers, die houden van een goed stuk vlees. Maar iedereen die nadenkt weet dat we de wereld zo niet kunnen blijven voeden. Dus nu maken we vleesvervangers, maar met de voordelen van vlees: bite, smaak. Zoals wij zeggen: lekker voor vandaag, beter voor morgen.

We vonden de bestaande producten -de goede niet te na gesproken- niet goed genoeg. Die waren óf teveel bewerkt, of met teveel soja uit Zuid-Amerika gemaakt, of hadden een te weke structuur.

Driedimensionaal gemaakt

Onze onderzoekers ontwikkelden een andere structuur. Simpel gezegd: de meeste vleesvervangers worden gemaakt door stevige laagjes eiwit op elkaar te plakken, hierdoor wordt het gummy-achtig. Na ontzettend veel experimenteren en proeven kunnen wij een driedimensionale structuur maken. Daardoor is die bijna niet van echt vlees te onderscheiden en neemt het net als echt vlees ook de smaak van je gerecht op.


Duurzame keten

‘O ja,’ zegt Maikel, ‘en niet onbelangrijk; elke stap in de keten is zo duurzaam mogelijk, niet bewerkt en zonder chemicaliën geproduceerd. De soja komt uit Europa. We gebruiken eiwit uit peulvruchten. Ook onze verpakkingen maken we zo duurzaam mogelijk.’


Bijna niet van echt te onderscheiden

Wat ons betreft zijn dit de beste vleesvervangers die wij ooit proefden. De no- visstick ging er moeiteloos in. De burger zonder rund is sappig. Het stoofvlees is bijna niet van echt te onderscheiden en hoe, maar echt hoe dan- is die jus gemaakt?

Je zult nog veel van hun producten tegenkomen in je maaltijdbox. En heb je er op een andere dag zin in? De producten vind je onder de naam Veggie Lovers en PLNT bij onder andere Vomar, Marqt, Getir, Crisp en Landmarkt.


Een vegan of vegetarische maaltijdbox proberen?

Bekijk hier onze kratten

Geschreven door: Inger Boxsem