De regelmatige keuken ll

In de vorige blog schreven we over de regelmaat in de keuken van een van de Krat-schoonmoeders. Elke dag van de week kwam hetzelfde recept op tafel, op zaterdag brood -soms met biefstuk- op zondag vaak varkenshaas, met snijboontjes. Doordat schoonvader een slagerij had was er vrijwel elke dag vlees op tafel, het woord vegetarisch heeft mijn schoonfamilie lang als gekkigheid afgedaan.

De nostalgische keuken van onze (groot) ouders

Ook de feestdagen verliepen volgens vaste patronen: met pasen kwam er een zelfgemaakte chocoladepudding in de vorm van een haas op tafel, kerst eindigde hetzelfde, al was er naast de chocolade- dan ook nog vanillepudding. Het recept daarvoor vonden we in het Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool, samengesteld door C.J. Wannée. Schoonmoeder had niet echt leren koken thuis; ‘Mijn moeder deed alles,’ dus in de aanloop naar het huwelijk volgde ze in 1955 een cursus koken. Andijvie binden na het koken, een kaassaus maken gebaseerd op een roux, klassieke stampotten.

Tussen de bladzijden van het kookboek liggen tientallen uitgescheurde recepten, daterend van de jaren zestig tot halverwege de jaren tachtig. Ze blijken een tijdlijn door de culinaire geschiedenis. Een promotiecampagne voor paprika: ‘t Is rood en groen, je kunt er veel mee doen’, waarna het recept voor een Paprika Twaalfuurtje volgt. Exotische producten zoals papaja, avocado en mango worden halverwege de jaren zeventig ook gepropageerd. Als chique voorgerecht fungeert de krabcocktail met aardbeien, monchou wordt in dadels gespoten bij wijze van borrelhapje en veel recepten zijn voor de feestdagen. Een kerstcharlotte, een menu van Ton Fagel, hazenrug met pruimen. Sommige gerechten zouden we nu nooit meer maken: die krabcocktail bijvoorbeeld, of varkenshaas met garnalen. Het is weer een ander recept dat me ontroert: met lamsniertjes gevulde lamsbout. Ook in de jaren tachtig, waaruit dit recept stamt, werden in Nederland niertjes maar weinig gegeten, net als veel ander orgaanvlees trouwens. Mijn schoonmoeder had dit recept vast uitgeknipt om schoonvader te plezieren: die hield van orgaanvlees. Of ze het ooit gemaakt heeft? We kunnen het jammer genoeg niet meer vragen.

Door Inger Boxsem