
De snoeptrommel glansde al net zo begerenswaardig als heur haar. Harira!
In de tijd dat wij op de lagere school zaten was er nog enige sprake van verzuiling. De hippietijd knabbelde al aan de beginjaren zeventig, maar, hoe wild de baard van de meester ook groeide, vooralsnog werd de schooldag begonnen met gebed en een bijbelvertelling.
Voor ons in de banken zat mysterieuze Monique. Vanaf haar kruin viel een waterval van schitterend koperkleurig haar op haar schouders. Nog spannender: Monique was Rooms-Katholiek. De andere meisjes in de klas, allen protestant-praktisch gekleed, wilden subiet van geloof wisselen toen Monique ons op een dag een foto toonde van zichzelf in een nieuwe jurk: een onweerstaanbare slagroomwolk van wit tule met kant. Deze killer outfit had Monique gekregen voor haar eerste communie. Dat niet alleen: Monique had lakschoenen gekregen! Een gouden horloge! Een viewmaster!
Enkele maanden later vergrootte Monique het mysterie nog maar eens: ze ging Vasten. ‘Zodat ik aan de arme mensen in Biafra denk,’ sprak ze sereen. Er stond wekenlang een oud Tjoklat-blik op haar schoolbankje: alle traktaties die gedurende de vastentijd werden uitgedeeld borg Monique erin op. De snoeptrommel glansde al net zo begerenswaardig als heur haar.
In de hoofdstad vindt men tegenwoordig twee andere vormen van vasten. De ene variant dient ter reiniging van lichaam en geest van de -meestal toch al slanke- westerse vrouw, de andere vorm lijkt op die van de katholieken. De islamitische vastenperiode ramadan wordt gebruikt om je wilskracht te trainen, stil te staan bij minderbedeelden, en dankbaarheid te voelen ten opzichte van Allah en hetgeen hij je toebedeelt. Na zonsondergang mag je wel eten: en hóe. Van Farida, die al jaren bij ons werkt, kregen wij een geweldig recept voor harira. Harira is een soep op basis van kikkererwten en lam, waarmee traditioneel de vasten wordt gebroken. Ook een prima soep voor het onstuimige weer van deze dagen.
Harira Hoofd- (4) of voorgerecht (8 personen)
250 g kikkererwten
500 g lamsvlees met bot
1 grote ui
2 tenen knoflook
stukje verse gemberwortel
blikje tomatenpuree 2
verse tomaten, geraspt
50 g linzen
1 tl kurkuma
1 tl ras el hanout
1 tl kaneel
2 tuinkruidenbouillonblokjes
bosje koriander en selderij
Week de kikkererwten de nacht van tevoren. Snipper de ui en snij de knoflook fijn. Rasp de gember. Braad het lamsvlees aan, fruit de ui, knoflook en gember even mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee. Voeg dan de kikkererwten, verse tomaat en de linzen erbij. Vul dit aan met twee liter water, de bouillonblokjes, de kurkuma, ras el hanout en kaneel. Bind de verse kruiden bij elkaar en leg die in de soep. Laat de soep ong anderhalf uur heel zachtjes koken. Verwijder dan de botten van het lamsvlees, de verse kruiden en maak de soep fijn met een staafmixer. Proef, en breng eventueel op smaak met zout en peper.
Klik hier als je de Krat ook eens wilt proberen
Inger Boxsem