'De tijd is rijp': met het verlagen van de btw worden verse groenten en fruit goedkoper

Naast het verdriet, de zorgen en financiële paniek die het coronavirus veroorzaakt -en wij onderschatten dat niet- levert de crisis ook iets op. Veel mensen gaan anders kijken naar de inrichting van onze maatschappij. Het belang van preventie op het gebied van gezondheid bijvoorbeeld, wordt plotseling door veel meer artsen, wetenschappers en beleidsmakers uitgedragen. De corona crisis maakte in een paar weken duidelijk dat niet alleen ouderen, maar ook mensen met een slechte lichamelijke conditie meer risico lopen op ernstige gevolgen van het virus.

40.000 handtekeningen

Afgelopen week nam een grote supermarktketen een belangrijk initiatief, onder de noemer ‘De tijd is rijp’. De supermarkt wil op korte termijn 40.000 handtekeningen onder een petitie om de btw op gezond voedsel te verlagen. Nu zit er 9% btw op groenten en fruit en met de petitie wordt gevraagd om die te verlagen naar 6%, zoals dat vroeger gold voor voedingsmiddelen. Met 40.000 handtekeningen wordt dit burgerinitiatief besproken in de tweede kamer; toch de plek waar deze beslissingen worden genomen.

De Krat heeft getekend

Wij hebben subiet getekend. Met het verlagen van de btw worden verse lokale produkten goedkoper, en daarmee aantrekkelijker om aan te schaffen. Ook heeft deze prijsverlaging geen invloed op de prijs die telers ontvangen. Want gelukkig vindt ook de supermarkt dat een verlaging niet afgewenteld kan worden op de boeren en tuinders.

Gezond eten, veel buitenlucht en regelmatig bewegen: je wordt er echt gezonder van. Teken dus de petitie, op je gezondheid!

Door: Inger Boxsem

Interesse in meer inspirerende blogs? Onze website staat er vol mee! Hier onze favorieten van de laatste weken:


Ken je ons nog niet, maar kook je graag met lokale seizoensgroenten?

Bekijk hier onze kratten