'Dit kan wel eens wat worden.' Zoete aardappel uit de polder

We zeggen het niet graag, maar er zijn ook nadelen aan lokaal, duurzaam en/of biologisch geteeld voedsel. Sommige producten -sinaasappels, avocado’s- leveren we om die reden niet in De Krat, of niet op het moment dat we daar zin in hebben, zoals aubergines, of sla.

Tot voor kort was ook de zoete aardappel, ook bekend als yam of bataat, een no-go area. Deze aardappel, die feitelijk geen aardappel is maar een knol, wordt in Nederland vooral geïmporteerd uit de VS. Dat vonden we behoorlijk storend, want je kunt instagram of de foodblogs niet aanklikken of deze publiekslieveling straalt zijn oranje warmte uit. Geen wonder: de zoete aardappel is zeer geschikt voor vegetarische recepten, combineert geweldig met pittige smaakmakers, kun je pureren, frituren, warm of koud eten en ziet er ook nog eens hartverwarmend uit.

Maar vanwege de herkomst dus niets voor De Krat, totdat onze favoriete asperge- en pompoenteler Titus Galema dacht: ik ga het gewoon proberen. ‘Dit seizoen ben ik met 2500 plantjes begonnen. Het is een tropische plant he, dus je moet echt pas na ijsheiligen (rond half mei) planten. De eerste twee maanden kneep ik hem, de plantjes groeiden nauwelijks. Dat had ik ook bij allerlei particuliere tuinengezien: de planten en knollen bleven iel. Maar we hadden een prima zomer en een prachtig najaar, dus het viel me helemaal niet tegen. Ik heb uiteindelijk denk ik zo’n duizend kilo geoogst.’ Had je nog een geheim, Titus? ‘Wij zijn natuurlijk bekend met de aspergeteelt, en ik heb deze plantjes in van de hoge aarden ruggen gezet: hierdoor warmt de temperatuur van de aarde sneller op, en dat heeft ze denk ik wel goed gedaan. Volgend jaar doe ik het weer hoor, dit zou weleens wat kunnen worden.’ Dat denken wij ook Titus, want de afgelopen vijf jaar is de consumptie van de zoete aardappel vervijfvoudigd. Wij bestellen ze wel!

Inger Boxsem

PS. Bij de research voor dit stukje kwamen we, heel actueel, ook nogal wat nepnieuws tegen over deze groente, waarover graag een volgende keer.