Dram door en doe groen


Alsof we niet al weken kijken naar allesverwoestende overstromingen en oplaaiend vuur. Alsof er geen hitterecords sneuvelen. Alsof we niet veel minder vlinders en bijen zien. Alsof we het rapport van het IPCC nodig hadden.

Klimaatrapport

Enfin; het zesde rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change, een groep wetenschappers die opereert onder de vlag van de Verenigde Naties, had op geen beter moment kunnen komen. Het is overduidelijk: de opwarming van de aarde gaat harder dan hard en we hebben dit zelf gedaan. Wij. We bevinden ons in een noodsituatie. Nu.

Dit besef is zo groot en beangstigend dat het verleidelijk is om internationale afspraken en wankelmoedig regeringsbeleid de schuld te geven van overstromingen, CO2-uitstoot en grootschalige boskap. Voor een deel is het ook terecht. Wij kunnen geen verplichtingen of verboden opleggen aan oliemaatschappijen en kolencentrales.

Maar wij westerlingen stoten bijvoorbeeld drie keer zoveel CO2 uit als de rest van de wereld. Gelukkig is er een heleboel wat we wél zelf kunnen doen. Want ook in deze crisis geldt: samen krijgen we die eronder. Het is dus de hoogste tijd om klimaatdrammer te worden en groen te doen.

Tip 1: blijf in de buurt

Als je op vakantie gaat: neem zo mogelijk de trein, of de auto, en zo min mogelijk het vliegtuig. We hebben toch gezien hoe mooi het kan zijn vlak in de buurt?!

(zie ook tip 8)

Tip 2: beweeg zelf

Fiets of loop als het mogelijk is. Neem het openbaar vervoer. Heb je toch een auto nodig, kies dan liefst voor een deelauto. Als je er een aanschaft, kijk dan of het mogelijk is een elektrische auto te kopen (er wordt nog subsidie gegeven op tweedehands elektrische auto’s). Een elektrische fiets is voor middellange afstanden een super alternatief voor de auto en een praktische vervanger voor de sportschool bovendien.

Tip 3: kies groen

Laat je laptop, telefoon en espressomachine opladen via groene stroom en informeer eens naar de mogelijkheid om zonnepanelen op je dak te plaatsen. Onderzoek of je huis goed is geïsoleerd.


Tip 4: isolatie

Onderzoek of je huis goed is geïsoleerd.

Tip 5: trek de stekker eruit

Waar zitten er onnodig stekkers in het stopcontact? Haal alle ongebruikte laders en andere snoeren er zo snel mogelijk uit.

Tip 6: en er was ledlicht

Gebruik ledlampen in je verlichting, die zijn veel zuiniger dan andere soorten.

Tip 7: mend and make do

Een groot deel van de CO2 uitstoot komt door het aanschaffen van nieuwe spullen. Dus: koop weinig nieuw en repareer in plaats van vervang.


Tip 8: wc-eend adviseert: wc-eend

Bij de Krat brengen we al jaren in de praktijk wat bijvoorbeeld door Milieucentraal als ‘klimaatklappers’ worden beschouwd: lokaal geproduceerd voedsel, minder of geen vlees, en zo weinig mogelijk voedselverspilling. Per persoon scheelt dat al snel 130 tot 280 kilo CO2-uitstoot per jaar. (NB: binnenkort maken we ook een Vegankrat!)

Al zou iedereen maar de helft van de tips ter harte nemen, dan heeft dit nieuwe gedrag een enorme positieve impact. Doe het, voor jezelf. Of voor je kinderen, of voor de bossen, de bijen, de hemel en de aarde voor ons part.

Dram door en doe groen!

Door Inger Boxsem

Bekijk onze Kratten