Drinken zonder kater: de opkomst van nul procent

Geen verhandeling over duurzaam eten, seizoensproducten of het gemak van maaltijdboxen deze keer; we gaan aan de drank! En dat komt door de feestverlichting. In de grote winkelstraat bij ons in de buurt werd die vorige week opgehangen. Meer nog dan het ingaan van de wintertijd jaagt die feestverlichting ons altijd een beetje schrik aan.

Non-alcoholische dranken trend

Enfin. We belandden meteen in een melancholische bui en liepen in gedachten het afgelopen jaar door. Wat hadden we voor nieuws gezien en gedronken? Niet zo veel dit jaar: sporen van de lockdown. De gefermenteerde en ingemaakte groenten zijn nog volop aanwezig, de bistrotrend is here to stay, we koken bij voorkeur lokaal, minder vlees en vis, én een culinaire trend kreeg echt vaste voet aan de grond: de non-alcoholische dranken. En dat was nog voor NRC Handelsblad een heel katern wijdde aan de opmars van nul procent.

Na stoptober, of sober oktober, kregen we dry january en dry july. Misschien is het de nasleep van de coronalockdown, waarin we misschien wat vaker een fles opentrokken dan normaal, misschien is het een gevolg van corona zelf, dat we ons bewuster zijn geworden van onze gezondheid; in ieder geval: de nulprocentschappen van de supermarkt en slijter breiden met de dag uit. En nu wij toch al bezig zijn met de feestdagen (we experimenteerden ook al volop voor het menu van de aanstaande Kerstkrat), zetten we het aanbod non-alcoholica in grove streken op het doek.

Alcoholvrije generatie

De grootste winst zijn de non-alcoholische bieren. Wie er daar nog nooit eentje van heeft geproefd is boven de zestig; zeg maar de Bucklergeneratie. Genoemd naar ongeveer het eerste alcoholvrije biertje dat in Nederland op de markt kwam. Net zo snel als het weer verdween nadat Youp van ’t Hek in een oudejaarsconference korte metten maakte met het bier. Maar, the times are changing. Niemand noemt je meer een loser als je een alcoholvrij drankje vraagt: het heet nu verstandig, gezond etcetera.

De keuze is reuze

Alle biermerken hebben inmiddels een prima 0.0 variant, en ook ontdekten we al enkele aantrekkelijke IPA’s (bijvoorbeeld de IPA Liberis van de Riegele BierManufaktur, AH). De crodino’s en sanbitters hebben intussen hun moederland verlaten en staan gewoon in de Nederlandse supermarkt. Bij de slijter vind je ook Lyre’s Italian Spritz, waarmee je een fake Apérol spritz in je glas tovert. De driedubbelgoud winnende Abstinence is een solide vervanger voor gin, naast de al bijna ‘gewone’ Seadlip.

Er zijn ook zeer fatsoenlijke bubbels zonder alcohol te vinden, waarvan we de Pasdutout (van Grapedistrict) de lekkerste vinden.

Wijn of limonade?

Maar jullie missen de wijn, natuurlijk. Wij ook, maar wijn zonder alcohol blijft moeilijk. Welk proces er ook wordt gebruikt, met de alcohol verdwijnt ook de structuur, de bite en gelaagdheid vaak uit de wijn. Dat gemis heb je minder in drankjes met koolzuur, waarbij de bubbels wat afleiden van de smaak. Muffe geurtjes zijn bij nulprocentwijn ook nogal recidief. Aan non-alcoholische wijn worden vaak nog wat suiker of chemische middelen toegevoegd: entrée vieze geur.

Aanraders

In bovengenoemd wijnkatern van de NRC (23 oktober) stelde diens wijnkenner Esmée Langereis tóch een toptien samen. Opvallende winnaar was het Duitse Kolonne Null, wiens riesling Langereis een 8 toebedeelt. Van hun Cuvée Rouge no.1 moest ze bijna huilen zo lekker. Een 9.

Wij zeggen: neem er nog één!

Door Inger Boxsem