Drømmekage

Onze allereerste kennismaking met de Scandinavische keuken vond plaats in de jaren zeventig, toen ons jeugdige zelf in Denemarken op smørrebrød werd getrakteerd. Nou ja, een traktatie vonden we het toen niet: het zuurdesembrood was iets te heftig voor de piepjonge smaakpapillen. Jammer, want de als taartjes geklede boterhammen zouden we nu gretig verorberen, en zo heeft ouder worden ook voordelen.

Scandinavische recepten

Andere Scandinavische recepten kwamen we pas weer tegen aan het begin van deze eeuw, toen er een schaamteloos romantisch kookboek verscheen van Tessa Kiros: De smaak van mijn herinnering. De beeldschone Tessa was de dochter van een Finse moeder en Cypriotische vader, wat haar familierecepten uitzonderlijk gevarieerd maakte. Het was via haar dat we onze eerste kaneel-kardemombroodjes bakten, zelf zalm marineerden voor gravad lax en piment aan onze gehaktballetjes toevoegden. Wat konden ze koken, in het noorden.


Droomcake

Toen onze Deense collega Bibia dan ook voor het eerst over haar Drømmekage -of droomcake-, vertelde, konden we niet wachten tot ze die voor ons zou bakken. Ze had niets teveel gezegd: het is inderdaad een droom van een cake. Zo gul als Bibia is deelde ze het recept met ons, en nu ook met jullie.

En Tessa Kiros? Die schreef nog veel meer boeken en trouwde met een Italiaan. Some girls have it all.

Drømmekage van Bibia

Voor een ovenschaal van 40 x 31 cm

Voor de cake:

500 g zelfrijzend bakmeel

100 g roomboter (op kamertemperatuur)

500 g suiker

8 eieren

4 dl melk

4 tl vanillesuiker

Voor de topping:

180 gram roomboter

150 gram kokosmeel

375 bruine basterdsuiker

75 ml melk


Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Meng de suiker mbv een mixer goed met de zachte boter. Voeg dan al mixend een voor een de eieren toe. Roer dan scheutje voor scheutje de melk door het beslag, voeg dan het vanillesuiker toe en roer als laatste het zelfrijzend bakmeel in delen door het beslag.

Vet de ovenschaal in en stort het beslag daarin. Bak de cake in ca. 20 minuten gaar.

Maak ondertussen de topping, door alle ingrediënten op laag vuur te smelten en te mengen. Haal de cake (als die gaar is) uit de oven, bestrijk de bovenkant met de topping en zet nog vijf minuten terug in de oven.


Door: Inger Boxsem
Met dank aan: Bibia
Molenaar