Food trends 2020: alcohol- en visvrij

De kerstboom ligt op straat te verpieteren (dat is natuurlijk niet duurzaam. Note-to-self: in 2020 een duurzame boom!), de vakantiemails zijn weggewerkt, nu kunnen we ons storten op het afterfeestdagen menu.

De abonnee op de Krat heeft het tij mee; de culinaire trendvoorspellers waren unaniem: de trend is duurzaam, duurzamer, duurzaamst.

Een paar voorspellingen sprongen er wat ons betreft uit:

  • 1. Alcoholvrije drankjes zijn aan een opmars bezig. Er is een Amsterdam zelfs een alcoholvrij café geopend, 0.020. Pop-up weliswaar, maar wij eten onze hoed op als dit geen gevolg krijgt. Is er iemand aan wie nog níet is gevraagd of hij meedoet aan dry january? Nou dan. Hoe groter de chaos om ons heen, hoe meer we binnenshuis de controle willen hebben lijkt het wel. Zonder alcohol ga je in ieder geval wel duurzaam om met je lichaam.
  • 2. Er zullen steeds meer varianten vis-vrije vis op de markt komen en de run op vleesvervangers groeit. Zelfs zo hard, dat we daar waarschijnlijk weer een probleem met de grondstoffen krijgen, maar dat terzijde.

  • 3.
    Populair voedsel zoals frikadellen en hotdogs wordt nog populairder, maar dan in gezonde varianten,

  • 4. Yoghurt zal steeds meer opduiken in hartige vorm, denk aan labneh en tzatziki.

  • 5. Veel trendwatchers zetten in op gepersonaliseerd eten: dus maaltijden en/of voedingsmiddelen die speciaal op jouw behoeften aansluiten. Denk aan pokebowls die extra eiwitten, koolhydraten of vezels bevatten, al naar gelang je wensen.
  • 6. De vega-trend is here to stay, en ook de veganistische keuken gaat door met haar opmars. Een heel praktische vorm van veganisme lijkt ons de populaire middenweg: tot zes uur ’s avonds niets dierlijks eten, in de avondmaaltijd is dan wel wat dierlijks toegestaan. Een zeer haalbare levensstijl, lijkt ons.

Bij de Krat zelf denken we dit jaar na over de meest milieuvriendelijke manier van transporteren, proberen we het gebruik van plastic verpakkingen (nog meer) terug te dringen, maar vooral bedenken we voor jullie weer een heel jaar verrassende en lekkere gerechten, zo duurzaam mogelijk.

Een lekker 2020 voor jullie!


Door: Inge Boxsem
(Met dank aan de professionals in ELLE Eten, nbc congrescentrum, The Guardian, foodinspiration.com en snackkoerier.nl)