Geen melk voor elk


Hippe havermelk op

Als je buiten de randstad woont is de kans groot dat je een randstedelijke kwestie van belang hebt gemist; die van de havermelk. Half juni kopte het Parool: ‘Paniek in Amsterdam, de hippe havermelk is op.’

Goed nieuws op metaniveau

In supermarkten, bij melkboertjes, in restaurants en bijna alle koffietentjes: er was geen havermelk meer te krijgen. Producent Oatly, de meest gebruikte variant, kon de enorme vraag niet bijbenen. Dat leek ons, op metaniveau dan- nou eens goed nieuws: zoveel mensen die op een plantaardige melk waren overgestapt! Het tekort raakte ook nog eens aan een andere trend die zichtbaar is in winkels: ook de vraag naar vleesvervangers is af en toe groter dan de producenten bij kunnen benen.

Eigenlijk weet niemand waar de plotselinge run op de plantaardige melk vandaan komt. Komt het door het einde van de lockdown, waardoor de horeca opeens weer massaal ging bestellen? Of juist door het overvloedige thuiswerken, dat er alsmaar meer melk werd verkocht?

Supermarkt Plus verdubbeld biologisch assortiment

Er was meer goed zuivelnieuws deze maand: supermarkt Plus kondigde aan alle literpakken melk, karnemelk en yoghurt van het huismerk biologisch te maken. Onderdeel van een veel grotere ambitie, om in drie jaar tijd de omzet van het biologische huismerk te verdubbelen. Het assortiment biologische producten stijgt dan ook met vijftig procent.

Geweldig nieuws: wat ons betreft is dit dé manier om mensen te verleiden tot meer biologische en duurzame keuzes: door het aanbod te vergroten.

Havermelk voor de prijs van sneakers ;)

Ondertussen zijn er in de stad koffietentjes die reclame maken als ze een paar pakken havermelk op de kop wisten te tikken, en bieden grappenmakers op Twitter literpakken aan voor de prijs van een paar nieuwe sneakers.

Oatly excuseerde zich en beloofde als een bok op de haverkist te blijven zitten.

Door Inger Boxsem