Gekalligrafeerde zomervis

Gerookte makreel is zo lekker en staat met zo weinig inspanning op tafel, dat je bijna zou vergeten dat deze vis ongerookt misschien wel net zo’n delicatesse is. Lekker, gezond én makkelijk eten.

Makreel heeft als unique selling point natuurlijk de tekening op zijn rug: alsof een Japanse kalligrafie-artiest met zachte kwasten over zilverkleurig perkament streek. Het is een vis van alles of niets. In de winter eet hij bijna niets, maar in de zomer jagen de scholen makreel met opengesperde bek door het water: plankton, garnaaltjes, sprot, haring het gaat allemaal naar binnen. Zijn gezondheidsclaim dankt de vis aan het feit dat hij vet is (goed vet!) en stikt van de vitamine B12 en magnesium.

Verse makreel bederft snel maar wie winkelt bij een betrouwbare visman heeft geen zorgen. Doordat de vis zo vet is, doet een zuurtje het goed. Maak ceviche, voor een lekkere poke bowl, bijvoorbeeld. Marineer de makreel in citrussap van limoen, of ook lekker: grapefruit. Serveer met wat sushirijst, peultjes en geroosterde sesam. Een pittige avocadocrème erbij brengt je bowl instant op restaurantniveau.

Verse makreel is ook top op de bbq. Je kunt hem grillen, in alufolie verpakken, of bananenblad.
Jamie Oliver maakte op YouTube een fantastische Aziatische saus voor erbij. Rasp limoenschil, rode peper, een bosui, verse gember en knoflook in een schaal. Giet hierover het sap van een limoen, twee flinke eetlepels sesamolie, een klein beetje honing, en meng alles met een scheut olijfolie. Schenk de saus over de makreel en strooi er wat koriander en gesneden bosui overheen.
Maak genoeg saus én vis: iedereen wil meer!

Inger Boxsem