
Gelato
De buurt waar het Krat-kantoor huist is verrijkt met een Italiaanse ijssalon. De naam Massimo Gelato laat er geen misverstand over bestaan: we hebben hier te maken met het echte werk. Originale.
Populair
De verschillende gusti houden zich schuil in roestvrijstalen cilinders, zorgvuldig beschermd door glimmende deksels. Behalve voor ijs kun je bij Massimo terecht voor koffie en wat verdwaalde pasticceria, en è tutto. Dit alles resulteert in wachtrijen die niet onderdoen voor de coronadagen, inclusief pijlen voor de looprichting.
De hype is verklaarbaar. Echt goed Italiaans ijs is onvergelijkbaar lekker, ook als je dat in Nederland koopt. Maar hoe komt dat nou?
Minder vet
Er blijken nogal wat verschillen tussen Nederlands roomijs en de gelato. Ten eerste is Italiaans ijs minder vet. Italianen gebruiken meer melk en minder room, waardoor het Italiaanse ijs beduidend slanker is. Denk zeven procent vet tegen vijfentwintig in roomijs.
Andere verschillen
Gelato wordt langzaam gedraaid, en roomijs heel snel. De eerste krijgt daardoor een fijnere en zachtere structuur. Tenslotte speelt de temperatuur ook een grote rol. De Italianen blieven hun ijs gematigd koud; zo’n min-dertien graden. Dat is een stuk warmer dan de min achttien waarop ons roomijs wordt geserveerd. -Dit verklaart ook waarom Italiaans ijs wordt gespateld: vanwege die temperatuur is het lastig bolletjes maken.- Het warmere Italiaanse ijs heeft meer smaak. Slanker en lekkerder; dichter bij de ideale wereld kom je niet!
Forza Italia dus, en als je thuisblijft deze zomer: zoek de beste Italiaanse ijssalon in je eigen buurt!
Door: Inger Boxsem