Geweldige kazen

Met kaas wordt alles lekker, is een van de motto’s die we bij de Krat hanteren. Dat kunnen we ons ook permitteren, want man, wat worden er geweldige kazen in Nederland gemaakt. Toch maakten we nog regelmatig een uitzondering voor origineel Italiaanse recepten zoals risotto. Dan voegden we een stukje Parmezaan toe voor de ultieme Italiaanse twist.

Langzaam maar zeker gaan we toch over op Nederlandse kaas. Ten eerste hoorden we af en toe verontruste berichten over de schaarse bewegingsruimte die sommige Parmezaanse koeien hadden. Verder beloven we immers zo veel mogelijk producten van zo dichtbij mogelijk te halen. En we hebben zo’n geweldige vervanger voor de Parmezaan! Overjarige kaas uit het Groene Hart. Boeren Goudse Oplegkaas zelfs, om precies te zijn.

Die kaas wordt onder strenge regels gemaakt. Heel belangrijk: de kaasmaker gebruikt rauwe melk. ‘Van zeer groot belang voor de smaak van de kaas,’ zegt de kaasmaker zelf: Wim Verweij. ‘Als je eerst rauwe melk proeft en dan de gepasteuriseerde: die smaakt eigenlijk naar niets. Dat verschil proef je ook terug in de kaas.’

De familie Verweij (moeder Lies, vader Wim en zoon Floor) houdt in IJsselstein 60 melkkoeien die vooral in de wei lopen, ook een van de voorwaarden om de kaas Boeren Goudse Opleg te mogen noemen. Het is een familie met geduld: de overjarige kaas moet minimaal 12 maanden rijpen voor hij van de plank afkomt. Er zit dus kennis, liefde en tijd in de overjarige, en dat proef je.

Arriverdeci Parmezaan, tot in Italië!

PS. Ben je zwanger? Deze harde rauwmelkse kaas kun je rustig eten. In deze kaas gedijt de listeria bacterie niet.

Bekijk hier al onze recepten met overjarige kaas.

Inger Boxsem