Gezond verstand

Heeft u deze week het programma Hollandse zaken gezien? De redactie van het programma had over een onderzoek vernomen waaruit was gebleken dat ook het bourgondische type (dat meestal niet heel dun is) niet sneller doodgaat dan slanke senioren. Heeft een gezonde levensstijl dan wel zin? De discussie ging vooral over wat wel en niet gezond is. Onder de aanwezigen waren naast o.a. een raw food specialist, professioneel bourgondiër Tineke de Nooij en een verstokt roker, ook de ons welbekende Eetschrijver alias Gerrit Jan Groothedde, die altijd (en in dit programma ongeveer als enige) zulke verstandige dingen over voedsel zegt. Het afgelopen jaar bracht hij zijn verstandigheid in de praktijk door zijn voedselpatroon te veranderen en daarbij terloops maar liefst 35 kilo af te vallen, waar hij het praktische Antidieetboek over schreef.

Gerrit Jan predikt gelukkig niet dat wij plotseling klei moeten eten of louter tarwegras tot ons moeten nemen, maar ageert juist tegen dit soort hypes en vraagt ons om gewoon ons gezond verstand gebruiken. Een paar van zijn uitspraken uit het programma waren: “een beetje meer groente kan geen kwaad”, en “in grootmoeders tijd wisten ze eigenlijk heel goed hoe het moest”, een variatie op het adagium van voedsel goeroe Michael Pollan, die beweert dat je nooit iets moet eten dat je grootmoeder niet als eten zou herkennen.

Zoals gewoonlijk onderschrijven we de zienswijze van de Eetschrijver volledig; niet voor niets was hij jarenlang klant van de Krat, en we zijn gelijkgestemden als het over (lekker) eten gaat.

Dus, vrij naar de onnavolgbare Eetschrijver: Eet meer groente, eet vooral lekker en met aandacht, maak zoveel mogelijk zelf klaar, zorg dat je wat minder koolhydraten binnenkrijgt, en, ook een belangrijke les: zorg dat je het overgrote deel van je calorieën via eten, niet via je drinken, binnenkrijgt. Als je dit een beetje in de gaten houdt (die roseetjes in de zon, grote glazen koude cola op een hete dag of elke dag organgina; gewoon niet meer doen) dan voel je je een stuk beter en als je geluk hebt gaan die extra vakantie kilo’s misschien niet vliegend, maar wel langzaam maar zeker er weer af. Of je dan ook langer leeft weet natuurlijk niemand echt zeker, maar in de tussentijd moet je vooral genieten van goed en lekker eten!

Eefje Brugman


Gerrit Jan Groothedde: het Antidieetboek, uitgeverij Spectrum ISBN 9789000344505