Goed bezig

Nederlanders zijn goed bezig met hun voeding. Volgens wie? Volgens de ABN Amro.

Wie? Inderdaad, de bank. Er gaan miljarden om in de voedingsindustrie, vandaar dat ook financiële bolwerken serieus onderzoek doen naar onze voedselconsumptie. Het belang van voedsel is allang uit de hoek van culi’s, veganisten en klimaattobbers. Afgelopen dinsdag publiceerde ABN-AMRO een analyse met opmerkelijke gegevens. Wat bleek: Nederlanders vragen zich steeds meer af waar hun eten vandaan komt en besteden meer aandacht aan de gezondheidswaarde ervan.

Dat heeft spectaculaire gevolgen in de supermarkten: de verkoop van frisdrank is in vier jaar tijd met 10 procent gedaald. De afzet van alcoholvrij bier steeg het afgelopen jaar (!) met 18 procent. In én buiten de grootwinkelbedrijven daalt de vraag naar vlees, terwijl er steeds meer vis wordt gegeten, en ook het assortiment vegetarische producten groeit.

We voeden en verzorgen ons lichaam dus steeds beter, en zo zorgen we ook beter voor de aarde. Een van de organisaties die volgens ons een grote bijdrage hebben geleverd aan deze verandering is Youth Food Movement, een groep jonge culinaire professionals die rigoureus anders met eten om wilde gaan. Zij verspreiden kennis, organiseren projecten tegen voedselverspilling, en onderzoeken duurzame trends door middel van allerlei events en acties. 29 april organiseren zij World Disco Soup Day, hun jaarlijkse No Waste evenement. Op aanstekelijke beats snijden, hakken en koken de YFM-vrijwilligers soep van overgebleven groenten. Op youthfoodmovement.nl vind je de 7 steden waar je terecht kunt.

Dansen en eten: beter wordt het niet. Let’s feed bellies, not bins!

Inger Boxsem