Goed gekeurd

Soms houden we ons bij de Krat met hele andere zaken bezig dan de eerste spinazie van het seizoen (hoera!!!) of verslavend lekkere Nederlandse mozzarella.


B-Corp keurmerk

Deze weken waren we bijvoorbeeld druk bezig met de verlenging van ons B Corp-keurmerk. Dat is een internationaal keurmerk voor bedrijven die duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. B Corp is voor bedrijven wat Fair Trade is voor koffie, dan heb je een idee.

De Krat staat voor milieu- en diervriendelijke producten, duurzaam transport, sociaal personeelsbeleid en oog voor de omgeving waar we werken. De certificering door B Corp garandeert dat dit geen reclameslogan is, maar werkelijkheid, en B Corp controleert de aangesloten bedrijven elke twee jaar heel grondig. Zo’n keurmerk geeft dus garantie en betrouwbaarheid.


Duurzaam of biologisch?

Voor klanten is dat overzichtelijk, zo’n ‘goedgekeurd’ stempel. Maar simpel is het vaak niet. Wie zich verdiept in het woud van keurmerken belandt in een ondoordringbaar en zompig woud. Misschien herinner je je het ‘ik kies bewust’-logo nog dat weer werd afgeschaft. Het vinkje kwam ook op chips en frituurolie terecht.

Voor de herkenbaarheid van de Krat lijkt bijvoorbeeld een EKO-keurmerk voor de hand te liggen. Maar wij stellen om verschillende redenen duurzaam boven biologisch en hebben dat keurmerk dus niet. (Voorbeeld: biologische boontjes uit Kenia die met het vliegtuig worden vervoerd.)


Ingewikkeld en duur

Het kríjgen van een EKO-certificering is behalve ingewikkeld (Europese regels), vaak ook nog eens heel erg duur. Voor kleine producenten, waar wij veel en graag mee werken, is dit simpelweg niet op te brengen. De kleinschalige veehouders uit Waterland waar de Krat veel vlees betrekt liepen bijvoorbeeld tegen regelgeving en kosten aan. Zij verenigden zich in Waterlant’s Weelde, en stelden hun eigen beroepsregels op. Hun vee groeit net zo gezond, milieubewust en diervriendelijk op als dat met een drie sterren-keurmerk, maar dan met een ander stempel.


Wat staat je te doen?

Zoals vaak: gebruik je gezond verstand. Wie geeft het keurmerk uit en waarom? En bij producten zonder keurmerk, zoals bij de groenteman, de visboer en slager loont het altijd om te vragen waar de spullen vandaan komen. Kies duurzaam en eet smakelijk!

Inger Boxsem