Goed nieuws: soja op klompen


Mogen wij je introduceren bij een paar originele landbouwers? Peter Strijk en Jan Groen zijn pioniers met een blik op de toekomst gericht. ‘We staan aan het begin van een eiwittransitie,’ zegt Jan Groen. Hij is de oprichter en eigenaar van Green Organics, een samenwerkingsverband van biologische boeren in de Flevopolder en verre omstreken. ‘We zullen echt anders gaan eten. De toekomst zit in biologisch, plantaardig voedsel.’


We spraken met Jan omdat we hoorden dat hij Nederlandse soja verbouwde. Soja? Hier?

‘Jazeker. Wij denken constant na over wat we verbouwen om ons te voeden, met respect voor het milieu. Lupine en veldbonen zijn bijvoorbeeld prima vervangers voor dierlijke eiwitten. En soja dus.’

Soja is toch slecht voor het milieu?

Groen kwam aan de soja middels Peter Strijk. Die pionierde jarenlang met proefareaaltjes soja. ‘Praktisch bij mij om de hoek!’, zegt Groen. ‘Welk zaad wortelde goed in de klei van de Flevopolder en gaf een mooie opbrengst, ook als het veel regende? Kon sojateelt misschien ook biologisch?’

Toen Strijk klaar was voor grootschalige productie sloot hij zich aan bij Green Organics.

Jan Groen: ‘Green Organics beheerst de hele keten: van grond tot mond. Wij hebben verstand van verwerking, distributie en marketing. Strijk had de sojakennis, wij de technieken om Nederlandse soja te gaan promoten. Wij leveren verse soja. Dus de peul, en de losse boontjes, die je waarschijnlijk kent als edamame. Weet je wat ook zo fijn is? Soja is echt een geweldig gewas voor het milieu, met het oog op de stikstof.’

Groen komt op stoom, maar sorry: soja heeft toch een slecht imago, wat milieu betreft?

‘Niet de biologische, niet-gemodificeerde soort die wij kweken. Sterker nog: het is juist góed. Soja hoort tot de vlinderbloemigen. Dat is een soort die zichzelf bemest, dus voor de teelt is geen andere mest nodig. De sojaplant zet stikstof uit de lucht bovendien om in voeding voor de plant. Veel meer boeren zouden moeten overgaan op de verbouw van soja. Het is eigenlijk beschamend hoe er in de gangbare landbouw nog wordt geboerd. Ik noem het zinloos geweld. We gaan kapot aan de monocultuur, terwijl er een prachtgewas als alternatief voor handen is.’

Binnenkort verkrijgbaar

Afgelopen zomer kwam de eerste volwaardige oogst van het land. ‘Binnenkort is de soja beschikbaar voor de consument,’ zegt Groen. ‘Een niet-gemodificeerde soja, die goed is voor het milieu, al was het maar omdat er dan minder tropisch regenwoud de fik in hoeft.’

Door: Inger Boxsem
Met dank aan: Jan Groen en Peter Strijk