Graan uit Oekraïne

Er wordt niet gezaaid in Oekraïne.

Oorlog betekent ook dat je wijzer wordt over een land. Wat een prachtige stad Kyiv is bijvoorbeeld. Kyiv met een yi, ook dat hebben we geleerd. Dat Oekraïners vastberaden en heldhaftig zijn. Dat Oekraïne een van de grootste graanleveranciers van de wereld is. Maar liefst tien procent van alle graan ter wereld komt hiervandaan!

Effect op graanhandel

Het NOS-journaal legde efficiënt uit wat voor effect de oorlog heeft op de graanhandel. Het is zaaitijd nu, in Oekraïne. Maar welke boer durft er het land op, met al die raketten boven het hoofd? Als de boer al wil zaaien, is het zaad misschien niet geleverd. Of de benzine voor zijn machines is op. En het graan dat er al is, kan niet naar de haven en dus ook de wereld niet in.


Wat merken wij?

Hoe zou dat gaan bij onze vrienden van de Veldkeuken, die dat heerlijke brood voor onze maaltijdbox bakken? Zij leerden ons in korte tijd ook veel.

‘Nederland is geen goed graanland. De weersomstandigheden zijn in Oost-Europa veel beter voor tarwe’, zegt René van de Veldkeuken. ‘Toch doen we ons uiterste best om zoveel mogelijk graan uit Nederland te halen. We gebruiken veel meel van de Stormlopersbloem, een molen uit de Noordoostpolder. Die maalt alleen biologisch (dynamisch) graan uit de omgeving. Verder halen we rogge, spelt, tarwe en graan bij het Utrechts Landschap, en Lizelore van Maatschap De Vosjes. Maar met alleen Nederlands graan redden we het niet.’ zegt René.

‘Wij vullen aan met meel en bloem van de Commandeursmolen, hun spelt en rogge komt uit de omgeving, de tarwe komt uit Oekraïne. Gelukkig hebben zij nog begin dit jaar een partij in Oekraïne gekocht tegen de oude prijs, dus daar kunnen we even mee vooruit.’

Evengoed moest de Veldkeuken de prijs van hun brood verhogen, ook zonder haperende voorraad uit Oekraïne. Want de bakkerij heeft last van andere stijgende prijzen, zoals van de (Nederlandse) grondstoffen en energie. Heel begrijpelijk.

Het is een cliché van jewelste, maar we zijn dankbaar voor het brood dat in onze kratten zit. En voor alle Oekraïners hopen we dat de oorlog snel stopt, en dat iedereen weer kan zaaien, oogsten, leven.

Geschreven door: Inger Boxsem