Grote daling vleesconsumptie door abonnement op vega maaltijdbox


We weten bij de Krat aardig wat van onze klanten, vooral door de reacties die we krijgen. Gelukkig vaak enthousiast. Via de mail en Social Media horen we over de verrassende recepten (ook al zijn ze voor een enkeling soms iets té exotisch), de variatie in gerechten en vooral over de smaak van alle ingrediënten. Veel smaak. Meer smaak.


Vega versus vlees
Toch vinden we het leuk om af en toe officieel te onderzoeken wat onze Kratchefs drijft. Op basis waarvan maken ze hun keuzes op voedselgebied en wat voor rol speelt de Krat in hun voedingspatroon? De enorme groei in verkoop van vega-kratten (inmiddels 52% vega maaltijdbox vs. 48% met vlees en vis) versterkte deze interesse.

Studente Voeding en Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool, Elenore Boot, onderzocht daarom de eetgewoontes van onze vega-kratters.

Het leverde leuke inzichten op
Zo waren enkele Krat-chefs overgegaan op vega op verzoek van de kinderen. En dat dan vooral vanwege het dierenwelzijn, of het milieu. Daar stond tegenover dat -een beetje tot onze verbazing- maar 1 op de 5 vega-kratters volledig vegetarisch eet. De meeste Krat-chefs beschouwden zichzelf als flexitariër*. Maar na een beetje doorvragen kwam Elenore tot hele interessante cijfers: maar liefst 87% van de vega-kratters eet minder dan twee keer in de week vlees.

En hoe kwam dat?

De vega-krat werkt als inspiratie en stimuleerde onze chefs om ook de rest van de week minder vlees te eten, waarbij 82% aangaf geleverde recepten nogmaals te gebruiken. Dat belooft wat: stel je voor als álle flexitariërs zo weinig vlees zouden eten. Daar zou de stikstofuitstoot wel eens van naar beneden kunnen kelderen.

De wetenschap weet ondertussen dat als je het gedrag van mensen wil veranderen, je ze moet verleiden, in plaats van bestraffend toespreken. Helemaal ons idee: de recepten uit de vega-krat zijn net zo lekker als de recepten met vlees. Sommigen zeggen zelfs: lekkerder. Maar dat laten we aan jou over.

Kunnen wij jou ook verleiden?
Bestel een vega-krat en eet met gemak vaker vegetarisch. Succes verzekerd!

Door: Inger Boxsem


* Er is niet echt een officiële definitie van flexitarisme, ook wel semi-vegetarisme genoemd, maar volgens Wikipedia is het wanneer je minstens één keer per week geen vlees eet. Dat vinden wij een wat magere definitie. Gelukkig blijkt uit Elenore haar onderzoek dat een gemiddelde flexitarische Krat-chef minder dan twee keer per week vlees eet.