Handigheidjes in de keuken

Meestal praten we u in deze blogs bij over trends op het gebied van voedsel, kwesties rond duurzaamheid en het belang van goede spullen. Groenten, vis, vlees en zuivel bedoelen we meestal, maar vandaag wordt een beetje technisch verhaal.


Handigheidjes

Laat u niet afschrikken: techniek verschaft een hoop vreugde in de keuken. Door ons werk praten we wel eens met professionele koks. En als je een beetje doorvraagt zijn die altijd bereid je een handigheidje te leren. Een van de vroegste dingen die wij in een restaurantkeuken leerden was bijvoorbeeld om Altijd Alles, we herhalen: Altijd, Alles, te snijden met een groot mes. Worden de schijfjes, partjes, ringetjes mooier van.

Daar leerden we ook dat het gebruik van meerdere kookwekkers ervoor zorgt dat je de aardappelgratin niet vergeet als je tegelijk op de garing van je vlees let en dat de rasp der raspen er een is van het merk Microplane. Deze week deden we een aanschaf waar vele koks al op hadden aangedrongen: we kochten een mandoline. Dat klinkt een stuk joyeuzer dan allessnijder, wat het ding feitelijk óók is.


De Mandoline

De mandoline is een lethal weapon voor de vingers, maar een compliment aan alles wat je in fijne plakjes, linten of sliertjes wilt hebben. Dan hebben we het niet alleen over de alomtegenwoordige courgettespaghetti die je ermee kunt maken, maar vooral over, zeg, rauwe chioggiabietjes, die zo elfachtig doorschijnend worden als je ze in plakjes van een millimeter raspt. Over sinaasappels die je na het hanteren van de mandoline in flinterdunne plakken over een winterse salade kunt draperen zodat je je ineens in Zuid-Spanje waant. Over de meditatieve ervaring die kool raspen wordt met dit apparaat.

Doe u zelf een plezier, schaf een mandoline aan en in no time zien uw gerechten eruit alsof ze uit het restaurant komen.

Inger Boxsem

PS. Ook dit item mag echt niet ontbreken in jouw keuken.