
Help Rotterzwam uit de brand
Help Rotterzwam uit de brand
Succesvolle ondernemers zijn vaak mensen met fantasie. Neem nou Siem Cox, die eerst in de financiële dienstverlening zat, tot hij vond dat hij een betere bijdrage aan de wereld kon leveren. Hij kwam regelmatig langs het voormalige zwemparadijs aan de Maasboulevard: Tropicana. Hij keek naar het gebouw, dacht na over het glazen dak en zag geen zwembad maar een kas. Dat was de geboorte van Rotterzwam. Een stadskwekerij voor oesterzwammen, die groeien op koffiedik dat verzameld wordt bij lokale bedrijven.
Rotterdam was enthousiast, de eigenaar van Tropicana was enthousiast, en inmiddels werken er zo’n 30 bedrijven die gezamenlijk streven naar een duurzamere en circulaire energie. ‘Een speeltuin voor circulaire bedrijven, waar we met brein, ballen, lef en lol afkoersen op ’n economie waarin afval niet bestaat.’ zeggen ze zelf. De een zijn afval is de ander zijn grondstof, dat idee. Het koffiedik van bar Aloha wordt gebruikt als grondstof voor de oesterzwammen. De co²-uitstoot die daarbij vrijkomt wordt hergebruikt. Het fruitafval van de lokale markt is basismateriaal voor tassen, en de meubelmaker gebruikt de bijenwas van de inpandige stadsimkerij. Toen sloeg het noodlot toe. Eind mei ging de boel in vlammen op: een fikse brand verwoestte in ieder geval de complete kwekerij van Rotterzwam. Het hele bedrijf werd bedolven onder een dikke laag as. Er groeit geen oesterzwam meer. U begrijpt het al: het bedrijf werkt zich een slag in de rondte om er weer bovenop te komen, dat kun je wel overlaten aan die Rotterdammers. Een onderdeel daarvan is hun crowdfundingcampagne, want ze kunnen wel wat hulp gebruiken!
Dit is hun donatiepagina: https://www.rotterzwam.nl/page/help-rotterzwam-uit-de-brand.
Inger Boxsem