
Hersenkrakende toestand
Is biologisch wel duurzaam?
In onze vorige blog spraken we Ann-Inez, een van onze trouwe klanten. Behalve wat ze goed vond aan de Krat wilden we ook van haar weten waar ze nog verbetering zag. Hoewel ze wist dat het niet helemaal haalbaar zou zijn, leek het haar toch het prettigst als alle producten biologisch zouden zijn.
Wij horen dit wel vaker: waarom zijn niet alle producten biologisch, als je duurzaam wilt (in)kopen? Het antwoord is niet zo eenvoudig.
Het verschil tussen biologisch en duurzaam is soms flinterdun, dan weer rivierbreed. Om maar een overduidelijk voorbeeld te geven: biologisch gekweekte sperziebonen uit Nairobi zijn helemaal niet duurzaam, want vliegen de halve aardbol over.
Laten we ook even naar het keurmerk ‘biologisch’ kijken. Wil een producent officieel als biologisch worden aangemerkt, moet het een zeer kostbare toelatingsprocedure doorlopen, waarin precies wordt vastgelegd hoeveel ruimte de dieren hebben, welk voedsel ze krijgen, hoe ze gezond worden gehouden etc.. Voor sommige van de (kleinschalige) boeren waar de Krat mee werkt is de aanvraag voor zo’n keurmerk simpelweg niet te betalen. Wat wij wel van ze weten is dat ze de planten en dieren op een goede manier verzorgen:
- met genoeg leefruimte of gevarieerde teelt
- met zo weinig mogelijk gebruik van bestrijdingsmiddelen.
Deze producenten werken in sommige gevallen zelfs strikt biologisch, alleen zonder een officieel keurmerk.
Biologisch niet altijd duurzaam
Dan hebben we nog de hersenkrakende toestand dat biologisch soms ronduit níet duurzaam is. Een biologische veehouder bijvoorbeeld, heeft meer grond nodig voor zijn dieren, de dieren stoten meer CO2 uit, en als het pluimvee buiten lekkere zandbadjes neemt (dierenwelzijn!) verhoogt dat de hoeveelheid fijnstof in de lucht (slecht voor het milieu).
Zo ingewikkeld is het om het juiste te doen.
Wij kopen in bij bedrijven waarvan we weten dat ze het welzijn van mens, dier én plant in het oog houden, al dan niet met keurmerk. En bij ons thuis hebben we de stelregel: minder vlees, meer groenten, dat is sowieso beter voor het milieu. En áls we een kippetje grillen, dan een die goed is verzorgd.
Meer over het duurzaamheidsbeleid van de Krat lees je hier.
Inger Boxsem