Een kerstverhaal: hoe de Kerstkrat tot leven kwam

Het is weer tijd voor onze Kerstkrat! Omdat we dit jaar ons 10-jarig bestaan vieren, hebben we besloten om een speciale blog hierover te schrijven, namelijk over de oorsprong van onze maaltijdbox voor Kerst, en daarmee ook de oorsprong van ons als de Krat. De Krat is opgericht door Eefje Brugman, dat was eind 2010. In 2012 was daar de eerste Kerstkrat, iedereen kon een eigen kerstdiner bestellen. Mensen vonden het fantastisch, zoiets bestond gewoon nog niet! Na meerdere keren een creatieve maaltijdbox voor Kerst te hebben samengesteld, overleed Eefje plotseling eind 2017. Deze blog is mede een ode aan haar, en geschreven als dank dat wij mochten voortzetten wat zij toen begonnen is.


Over Eefje

Eefje Brugman was een sociaal bewogen persoon, met iedereen begaan en ze wilde graag dingen goed doen voor de wereld. Ze was helemaal op haar plek bij een Nederlandse start-up genaamd Lost Boys, een internet pioneer, waar ze de schakel was tussen de klanten en de ‘IT-nerds’ van het bedrijf. Sociaal als ze was bracht Eefje veel tijd door met haar collega’s. Later kwam ze terecht bij het in Amsterdam gevestigde Fifteen van Jamie Oliver, een restaurant bedoeld om kansarme jongeren te helpen reïntegreren. Zij kregen in dit restaurant een opleiding tot kok, en Eefje begeleidde ze. Wat haar aansprak aan de methode van Jamie Oliver was zijn voorkeur voor kwaliteitsproducten van lokale leveranciers, precies zoals we het nu ook bij de Krat doen.


Oorsprong van de Krat

Eefje hield niet alleen van lekkere, mooie en lokale producten, maar ze was ook gek op koken. Samen met haar zorgzaamheid en talent om mensen te verbinden resulteerde dit in de Krat. Het idee kwam oorspronkelijk van een vriend. Hij vond dat het erg veel moeite kostte om aan goede spullen te komen, en stelde voor om die mooie producten bij elkaar in een krat te stoppen zodat het thuisbezorgd kon worden. Zo is de Krat ontstaan, eind 2010. Later, in 2011, begon ze ook recepten aan de maaltijdbox toe te voegen. Dat was een grote hit, veel mensen vonden het leuk en ze was verbaasd dat mensen de recepten ook echt gebruikten!


Ontstaan van de Kerstkrat

Het jaar daarna, in 2012, kwam het idee naar voren om een kerstbox samen te stellen. De Krat was toen in Nederland de eerste die een kerstbox samenstelde: toen al kon je bij ons een volledig kerstdiner bestellen, plus receptenboekje. Toentertijd was dat nog een maaltijdbox met meer dan genoeg eten voor meerdere dagen met twee menu’s en tot wel 13 heerlijke recepten, inclusief ontbijt. In latere jaren is de Kerstkrat meer geworden zoals elke andere maaltijdbox van ons is, met netjes afgemeten hoeveelheden zodat mensen zonder stress een mooi en fijn kerstdiner op tafel kunnen zetten. Dit jaar stellen we voor de 10e keer een kerstbox samen, het is dus ons jubileumjaar.


Ons receptenboekje

Vooraan in het receptenboekje wordt altijd een verhaaltje geschreven over de Krat en de Kerstkrat. De boekjes staan altijd vol tips en zelfs een handige planning zodat je kerstdiner zo soepel mogelijk verloopt. Tot aan 2016 waren de verhaaltjes van Eefjes hand. In 2017, het jaar dat ze stierf, heeft Tessa Venker het noodgedwongen geschreven, en de jaren daarna onze Inger Boxsem. Onze receptenboekjes en uiteraard onze Kerstkrat hebben één doel: een fijne Kerst voor mensen.


Zo stellen we onze Kerstkrat samen

Als eerste samensteller in Nederland van een maaltijdbox voor kerst hebben we in de loop van de jaren al veel verschillende recepten in onze Kerstkrat voorbij laten komen. Je kent ons: ga je een kerstdiner bestellen bij ons, dan zit dat vol variatie en verrassingen! En natuurlijk zit elke Krat vol smakelijke recepten, en heerlijke, seizoensgebonden en duurzame producten. Al vanaf september bedenken we het menu voor onze maaltijdbox voor kerst, en wij met het hele team vinden dat ontzettend leuk om te doen. Na het bedenken van de recepten gaan we proefkoken en fotograferen, en dat doen we altijd met veel plezier. De Kerstkrat is echt ons paradepaardje, en we doen ons best om de inhoud zo leuk en lekker mogelijk te maken. Bij het samenstellen van deze maaltijdbox voor de Kerst hebben we vooral onze abonnees in gedachten, en het is dan ook een soort bedankje voor onze eigen vaste klanten. Maar uiteraard mag iedereen een Kerstkrat, maaltijdbox of kerstdiner bestellen bij ons, voor Kerst of voor welke gelegenheid dan ook.


Logistiek op rolletjes

Met iets bijzonders als het kerstdiner is het belangrijk dat alles nog beter dan op rolletjes loopt. Elke Krat, elke maaltijdbox moet op tijd klaar zijn voor Kerst, want mensen rekenen op ons wanneer ze hun kerstdiner bestellen bij de Krat. Alle recepten moeten kloppen, en de logistiek moet tot in de puntjes geregeld zijn. Daarom besteden wij extra tijd en aandacht aan elke kerstbox, zodat al onze klanten een geweldige Kerst hebben. De extra tijd en energie die wij hierin steken krijgen we dubbel en dwars terug in de vorm van hartverwarmende reacties: na kerst stroomt onze mailbox vol met berichten over hoe leuk en lekker Kerst was. Omdat we nu onze 10e Kerstkrat presenteren hebben we dit jaar een extra speciale kerstbox samengesteld. We hoopten uiteraard dat Eefje erbij zou zijn nu met ons jubileum, maar ze is nu alweer 4 jaar geleden overleden. Dit is dan ook al de 4e kerstbox die we hebben samengesteld zonder haar, maar we denken desondanks dat ze trots zou zijn op onze huidige Kerstkrat, en op hoeveel de Krat is gegroeid.


Recepten van de Kerstkrat

Zoals elk jaar zit onze kerstbox vol producten met een verhaal. Dit jaar hebben we een gekonfijte polderscharrelbout, die je alleen hoeft op te warmen. Deze prachtige kwaliteit kippenvlees zal onze klanten met hun hoge verwachtingen zeker niet teleurstellen. Bovendien zijn we dit jaar losgegaan met vegetarische experimenten voor in de kerstbox. We zijn heel tevreden met de uitkomst, namelijk ‘coquilles’ gemaakt van koningsboleten. We waren blij verrast toen we merkten hoe de structuur heel dicht bij echte coquilles komt, en door toevoeging van misobouillon krijgen ze een heerlijke umami-smaak. De vegetariërs verwennen we dit jaar bovendien met witte wijn in de Krat, voor de witte wijn-misosaus.


Een Kerstkrat met wat extra's

Regelmatig doen we iets bijzonders met onze Kerstkrat. We hebben er bijvoorbeeld een keer speculaasjes in gedaan van een bakkerij waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook hebben we in 2014 samengewerkt met de Voedselbank. Toen hebben we na de kerst voor elke 4e verkochte Kerstkrat een krat aan de Voedselbank gedoneerd. Dit jaar krijgen alle mensen die bij ons een kerstdiner bestellen een flesje witte balsamicoazijn van Abma’s in hun kerstbox. Bovendien voegen we lekkere chocolaatjes van de Chocolatemakers toe, omdat we 10 jaar bestaan. Een fantastisch bedrijf is dat, de Chocolatemakers. Ze werken fairtrade, volledig biologisch en vrijwel volledig CO2-neutraal.


Ons menu van dit jaar

Onze koningsboleten, gebruikt voor de vegetarische ‘coquilles’, komen van Mycophilia. Al hun bijzondere paddenstoelensoorten worden op duurzame en klimaatvriendelijke wijze gekweekt (zie ook onze leveranciersblog). Verder hebben we voor bij het voorafje ambachtelijk Levain blond brood van de Veldkeuken met boerenboter fleur de sel van het bedrijf van de Koe, zij maken heerlijke traditionele boerenboter met veel aandacht voor de biodiversiteit. Ben je al overtuigd? Hier kan je je overheerlijke kerstdiner bestellen! En lees vooral verder voor meer heerlijkheden.

Dit jaar zit er in de Kerstkrat ook gerookte mozzarella van Buffalo Farm Twente, een bijzondere buffelboerderij met heerlijke buffelproducten. Deze mozzarella is een altijd verrassende verwennerij, en past goed bij de zoete chioggiabiet van het voorgerecht. Voor bij het hoofdgerecht hebben we een heerlijke roodlofsalade, waarvoor we traditiegetrouw roodlof bij Rob de Boer uit Spierdijk halen. Die kennen jullie misschien wel van het nieuwste seizoen van Boer zoekt Vrouw! Verder hebben we winterpostelein van Kwekerij Groenesteeg uit Zwijndrecht in de kerstbox. Als laatst hebben we voor bij de appel-peercrumble heerlijke boerenslagroom van ‘t Groene Hart, zij verkopen verse en duurzame producten uit de regio.


Wijnarrangement

Sinds een paar jaar verzorgt wijnhandel B.J. de Logie een wijnadvies voor bij de Kerstkrat. Bij elke gang zijn twee heerlijke passende wijnen gezocht. Via hun speciale wijnadviespagina bij Kerstkrat 2021 kun je deze wijnen voor bij je kerstdiner bestellen. Zo is je kerstmenu nóg completer.


De Kerstkrat: mijn kerstdiner bestellen