Hoe kan ik duurzamer leven om klimaatverandering tegen te gaan?

Het klimaat staat er slecht voor, dat is niets nieuws. Regelmatig wordt het onderzoek hiernaar geëvolueerd, en bij elke ronde wordt het duidelijker dat het klimaat er niet beter op wordt. Klimaatverandering is direct verantwoordelijk voor het wereldwijd extremer worden van het weer, waardoor er steeds meer natuurrampen plaatsvinden zoals droogte, overstromingen, zware stormen, hittegolven etc. Ook in Nederland zijn die gevolgen erg groot, vanwege de lage ligging van ons land en de aanwezigheid van grote rivieren zoals de Maas en de Waal.


Gevolgen van klimaatverandering

Elke zes à zeven jaar wordt er een serie aan klimaatrapporten geproduceerd door de IPCC, een internationaal erkende klimaatautoriteit van de VN. Zij evolueren het meest recente klimaatonderzoek. Iedere serie bestaat uit drie rapporten: 1. de klimaatwetenschappelijke basis over klimaatverandering, 2. de gevolgen van klimaatverandering en 3. mogelijkheden om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen. Het meest recente stuk is gepubliceerd in 2021, en deel twee en drie worden gepubliceerd in 2022. In deel 1 wordt duidelijk dat er sinds het vorige rapport uit 2013 veel nieuwe kennis is opgedaan, en dat de temperatuur op aarde voorlopig flink blijft stijgen, vooral op de Noordpool. De enige manier om deze stijging te beperken tot 1,5 - 2 graden is door direct de uitstoot van broeikasgassen heel sterk te beperken.


Gevolgen voor Nederland

In ons lage land is vooral de zeespiegelstijging van belang. Afhankelijk van de temperatuurstijging op aarde kan de zeespiegel eind deze eeuw tussen een paar decimeter tot een meter gestegen zijn. De straat waar het kantoor van de Krat zit, in Amsterdam, zou dan 4 tot bijna 5 meter onder water kunnen komen staan. Veel gebieden in Noord- en Zuid-Holland en uiteraard Flevoland liggen onder zeeniveau, dus in theorie zijn dat realistische gevolgen. En denk ook aan de overstromingen in Limburg en Oost-Brabant, veroorzaakt door ongewoon zware regenval. Gelukkig kunnen we een meter zeespiegelstijging waarschijnlijk wel aan, maar ook droogte en neerslag hebben hun gevolgen, waardoor we langdurig hard moeten werken om ons land klimaatbestendig te maken.


Niet te laat

Gelukkig is het nog niet te laat, zolang we met zijn allen maatregelen nemen. Voornamelijk overheden en grote bedrijven zijn hier natuurlijk aan zet, maar helaas is het vrij stil op dat terrein. Iets met politiek schijnbaar. Gelukkig kunnen wij als burgers en de Krat zelf ons steentje bijdragen. Één burger is misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar als we met zijn allen onze bijdrage leveren kunnen al die druppels de plaat wel mooi afkoelen. Leid een duurzamer leven, ofwel stem groen, koop van groene bedrijven, en eet groen. Dat is kort gezegd de beste manier waarop wij met zijn allen de wereld een beetje klimaatbestendiger kunnen maken. Zoals Greta Thunberg schrijft, “het is aan ons om dapper te zijn en beslissingen te nemen gebaseerd op het wetenschappelijke bewijs uit deze rapporten. We kunnen nog steeds de ergste gevolgen vermijden, maar niet als we doorgaan zoals vandaag, en niet zonder de crisis als een crisis te behandelen.”


Hoe doe ik dat, duurzamer leven?

Het is misschien niet zo makkelijk om al deze doemscenario’s te lezen zonder weg te zakken in wanhoop. Hoe kan je dit enorme probleem aanpakken? Het belangrijkste is om simpel te beginnen, en niet te verzanden in alle nieuwsberichten met akelige boodschappen. Wil je een duurzamer leven leiden, dan kan je zelfs met kleine, simpele dingen een groot verschil maken in de wereld. Hoe meer mensen dit doen hoe sneller we de gloeiende plaat kunnen afkoelen.


Duurzamer leven: 5 tips

Een simpel begin dus. Als je een duurzamer leven wil leiden dan is het om te beginnen belangrijk om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Kies bijvoorbeeld voor het kopen van duurzame producten en seizoensproducten, lokaal geproduceerd eten, minder dingen weggooien maar juist hergebruiken, spullen van duurzaam materiaal kopen, of tweedehands. Ook wat je eet heeft een grote invloed.


1. Repareer

Is er iets kapot? Ga dan bijvoorbeeld langs bij een repaircafé, waar vrijwilligers gratis jouw apparaat repareren. Gun je magnetron, stofzuiger of koffiezetapparaat een tweede, duurzamer leven!


2. Recycle

Als je apparaat echt aan het eind van zijn levensduur is, recycle het dan op de juiste manier. Op de website van je gemeente kan je vinden waar je je elektronische apparaten en ander afval kwijt kan.


3. Duurzaam tweedehands: refurbished!

Ter vervanging van je kapotte product kan je tweedehands duurzame producten aanschaffen. Wil je zeker weten dat je vervanging in topconditie is? Ga dan voor refurbished. Vooral als je een laptop of telefoon aanschaft is het wel zo prettig als alles werkt zoals het hoort.


4. Ga voor duurzaam materiaal

Is jouw product niet te vinden op marktplaats of bij de kringloop? Van veel producten kan je nieuwe maar toch duurzame varianten vinden. Kies bijvoorbeeld voor duurzame producten van gerecycled materiaal, zoals een tapijt van oude t-shirts en restjes leer.


5. Eet vaker plantaardig

Andere dingen moet je regelmatig opnieuw kopen, zoals eten. Wist je dat meer dan een kwart van de wereldwijde uitstoot afkomstig is van eten, waarvan meer dan de helft van dierlijke producten komt? Als je wil weten hoe duurzaam jouw maaltijden zijn kan je dat direct uitzoeken. De BBC heeft een rekentool gemaakt waarmee je dit kunt berekenen.


Gelukkig zijn er veel mogelijkheden tot verbetering op dit gebied. Denk eens aan het kopen van seizoensproducten en lokale, duurzame producten, of het volgen van een vegetarisch, vegan of flexavegan dieet. Als je meer wil weten over veganisme en flexanisme, lees dan onze blog over de ins en outs van veganisme. Duurzame recepten kunnen bovendien dubbel zo lekker smaken als niet-duurzame recepten, omdat je weet dat jouw eetpatroon bijdraagt aan een betere wereld. En duurzamer koken is een eitje met onze 7 tips om duurzaam te koken.


Moeiteloos duurzamer leven met een maaltijdbox van de Krat

Als je het lastig vindt om duurzame producten te kiezen, dat kan ten slotte veel tijd en uitzoekwerk kosten, maak het jezelf dan gemakkelijk! Laat ons het uitzoekwerk doen, en heb elke week een heerlijke maaltijdbox vol seizoensproducten voor je deur staan! De heerlijkste recepten worden bovendien speciaal voor jou bedacht en uitgebreid getest, en de leveranciers van al deze duurzame producten zijn zorgvuldig onderzocht. Lees meer over onze leveranciers en al hun heerlijke producten in onze leveranciersblog.


Alle producten zijn expliciet uitgezocht op duurzaamheid en zijn zo milieuvriendelijk mogelijk gekweekt. Met de snelle krat, (vega) gemakskrat, weekendkrat extra en onze twee nieuwste pareltjes, de vegan krat en de oogstkrat, is er voor elk wat wils. Zelfs de niet-vegetarische kratten zitten bomvol duurzame producten en seizoensproducten, en bevatten minstens één vegetarisch recept per week. Zo kun je heerlijk en zonder moeite duurzaam eten, en als je wil ook vega of vegan. Zelfs over de recepten hoef je niet meer na te denken, en toch kun je elke keer weer heerlijke, verrassende en creatieve recepten op tafel zetten.


Wat voor maaltijdbox kan ik bestellen bij de Krat?

We hebben op dit moment zes verschillende maaltijdboxen ter beschikking! We passen ons aanbod waar nodig op de vraag van de klant aan, maar duurzaam zijn onze maaltijdboxen altijd. Vanwege de lancering van onze nieuwe vegan Krat doen wij van de Krat zelf een maand lang mee aan de Vegan Challenge, om eens uit te proberen hoe het is om alleen vegan te eten. Zonder met een vinger te wijzen vinden wij dat wat vaker vegan koken geen slecht idee is, en het is vooral ook erg lekker!


Begin bij het begin

Weet je nog niet welke soort krat geschikt is voor jou? Begin dan eens bij onze gemakskrat! Van deze krat bestaan twee varianten, eentje met vlees en vis, en eentje die volledig vegetarisch is. Beide zitten vol met duurzame seizoensproducten. Toch liever een andere krat? Pas dan zonder moeite je abonnement aan in mijn krat.


Snelle maaltijdbox

Is koken nog een beetje nieuw voor je, en vind je het daarom lastig om duurzamer te eten? Maak je geen zorgen! Je kunt voor de snelle krat kiezen, waar je bijvoorbeeld fusilli met spinazie en champignons in roomsaus mee kan maken. De recepten daarvan zijn ideaal voor de lerende (of drukke) kok, en kosten dus minder tijd en moeite.


Creatieve krat vol duurzame producten

Ben je liever creatiever in de keuken, maar wil je toch het duurzame gemak van de Krat? Kies dan voor de weekendkrat extra. Dit is geen maaltijdbox, maar een boodschappenkrat vol seizoensproducten, met meer dan genoeg ruimte om zelf te bedenken wat je wil maken. Een keer geen inspiratie? Elke week krijg je een mail met lekker veel receptideeën, zoals deze zomerpostelein-stoof, zodat je ook bij deze creatieve krat altijd lekker makkelijk duurzaam kunt koken.


Maaltijdbox voor vegetariërs en vegans

Als je vegan of flexavegan bent, wilt worden, of een vegan dieet wil uitproberen, dan is de gloednieuwe vegan krat iets voor jou! Deze krat is extra duurzaam, en net zo lekker als onze andere kratten! Probeer adukibonensoep maar eens. Heb je een voorkeur voor flexavegan, dan is ook de gemakskrat vega een goede maaltijdbox voor jou. Deze krat zit bomvol vegetarische seizoensproducten, en we voegen af en toe ook een vegan recept toe, zoals deze vegan paella. Zie voor meer inspiratie onze recepten. Als vegetariër zit je ook goed met onze gloednieuwe oogstkrat.


Een Krat vol seizoensproducten

De oogstkrat is, net als de weekendkrat extra, geen maaltijdbox maar een boodschappenkrat, met seizoensproducten recht van het land. Vol groenten, een ambachtelijk afbakbrood en als verwenning een paar heerlijke delicatessen. Deze krat is 100% vegetarisch, en duurzaam. Stel je eens voor: je oogstkrat is net bij je deur afgeleverd, en staat nu op tafel te wachten tot jij er een heerlijke maaltijd van gaat maken, met één van onze meer dan 3200 recepten van onze website. Het brood bakt af in de oven en vult jouw keuken met de heerlijke geur van versgebakken brood. Je denkt alvast aan de verrassende portobello-noedelomelet die je straks op tafel kunt zetten. Of misschien wordt het toch een heerlijke aardappelsalade.


Makkelijk duurzamer leven? Kies dan voor een maaltijdbox van de Krat!

Ik wil duurzamer leven!