Honderdduizend dode kippen: een economisch dingetje

Onlangs brandde in de buurt van het Bordewijks klinkende Kiel Windeweer (Groningen) een kippenschuur af. Honderdduizend kippen legden hierbij het loodje. Stalbrand, zoals dat heet.

De politie is nog bezig met onderzoek naar de oorzaak, maar welke die ook is, het enorme aantal dode dieren wordt er niet minder om. Het is bovendien niet de eerste keer. Stalbranden komen regelmatig voor, waarbij vele dieren sterven en dat heeft alles te maken met de manier waarop we in Nederland dieren huisvesten.

Dankzij flinke actie van de PVV, Wakker Dier en Varkens in Nood, moeten nieuwe stallen sinds 2014 hun elektriciteitskast in een brandveilige omgeving hebben staan.

Is dat geen slim idee?

Verder is de minister voor landbouw, natuur en voedselkwaliteit Carola Schouten nog in gesprek met de sector over periodieke keuringen en het aanbrengen van brand- en rookdetectiesystemen in de stallen. Ook wordt gedacht over het aanleggen van adequate blusinstallaties. Maar verplicht wordt er niets. Zoals de minister zegt:

‘Er komt geen verplichte dakisolatie en geen compartimentering van de technische ruimtes voor bestaande stallen. Hoewel dergelijke maatregelen het aantal dierlijke slachtoffers verminderen, staan de zeer hoge investeringen niet in verhouding tot het voordeel.’

Kortom: je mag dus nog steeds 100.000 kippen houden in een stoffige omgeving gevoelig voor broei en kortsluiting, zónder extra maatregelen om brand te voorkomen.

Waarom? Het is te duur.

Natuurlijk is het aanpassen van oude stallen een dure grap, en boeren krijgen al zo weinig geld voor hun product. Maar volgens ons is dat de verkeerde redenering. Zoals Dolf Jansen op de radio zei: een stalbrand is geen economisch dingetje, dat is geen verzekeringskwestie, dat zijn 100.000 levend e wezens die verbranden.

Wat wij ons afvragen is: waarom gaan we zo met dieren om? Waarom denken wij dat we, omdat we zin hebben in kip, we niet goed voor de kippen hoeven te zorgen terwijl ze leven.

Kunnen we er iets aan doen? Ja hoor. Word lid van een actiegroep. En koop kip van een kleinschalig bedrijf. Dat helpt een beetje, hopen we.

Inger Boxsem