Hoofdpijn uit je buik

Een vriendin van me leed jaren aan migraine. En dan bedoel ik niet een keer in de zoveel tijd een dagje hoofdpijn, nee, ze lag minstens 3 x per maand meerdere dagen compleet gevloerd en met de gordijnen dicht in bed, dat werk. Ze is eigenaar van een goedlopend bedrijf en kon gelukkig haar werk zo delegeren dat het wel lukte allemaal, maar het is natuurlijk heel vervelend als je zo vaak uit de roulatie bent.

Als je echte migraine hebt probeer je van alles om er van af te komen. Pillen, acupunctuur, hypnose, massages, you name it en zij heeft het geprobeerd. Na weer eens een vergeefse trip naar Duitsland voor een of andere vreemde therapie, vertelde ze enigszins moedeloos dat de meeste behandelingen en therapieën niet, of slechts tijdelijk helpen. Ze was er inmiddels van overtuigd geraakt dat de migraine niet alleen samenhing met haar hormoonhuishouding (een bekende trigger van migraine) maar ook met haar darmen, en dus met wat ze wel en niet at. Ze had al eens geprobeerd om een tijdje geen suiker en geen tarwe te eten, en dat was even goed bevallen maar toch brak de migraine er weer doorheen.

Nu wilde ze het eens echt uitzoeken, in plaats van zelf een beetje experimenteren. Ze liet een onderzoek doen waarbij er van 100 verschillende producten werd gecheckt of je er allergisch of intolerant voor was. Uit haar onderzoek kwam duidelijk naar voren dat suiker en tarwe niet de boosdoeners waren, maar dat ze hartstikke intolerant voor zonnebloempitten en zonnebloemolie was. Nou mikte ze elke dag vrolijk een handvol zonebloempitten door de muesli, en lette natuurlijk helemaal niet op of er ergens zonnebloemolie in zat (bijna overal in dus), maar sinds ze dat wel doet en zorgt dat ze geen enkele zonnebloempit meer binnenkrijgt, heeft ze al minstens 3 maanden (!) geen aanval van migraine meer gehad. Hoera!

Het is de laatste jaren steeds meer in het (wetenschappelijk) nieuws; de toestand van je darmflora is belangrijk voor zo ongeveer alles in je lichaam. Een andere vriendin met al jaren een chronisch lage weerstand (om de haverklap een koortslip en altijd verkouden) ontdekte dat haar weerstand eigenlijk zo gekelderd was sinds een hele zware antibiotica kuur in het buitenland. Van antibiotica is al langer bekend dat zij niet alleen slechte bacteriën doodt, maar ook de goede, en dus je darmflora naar de knoppen helpt. Soms kom je daar vanzelf weer overheen, maar soms moet je je darmen ook echt een handje helpen. Sinds zij een probiotica kuur heeft gedaan om de darmflora te herstellen gaat het stukken beter en heb ik geen koortslip meer gezien.

Kortom; goed verzorgen die darmen! Gezond en regelmatig eten, veel groenten en vezels, en veel bewegen is het devies. En mocht u hardnekkige migraine hebben waar niets tegen helpt, doe dan ook eens zo’n onderzoek, wie weet? Dat kan bij http://prohealth.nl/imupro-100

Eefje Brugman