Houd hoop eet gezond

Boeren in het oosten van Nederland vrezen een mislukte oogst door de droogte. Sinds begin dit jaar zijn bijna drie miljoen (!) stuks pluimvee geruimd in verband met vogelgriep. Consumenten klagen over inflatie en de prijzen van groenten, vlees, brood.

Gevolg van onze levensstijl

Weet je het nog? Maart 2020. Een pandemie veroorzaakt door een gevaarlijk virus. Scholen gingen dicht, er was een vliegverbod, grote evenementen werden afgelast, thuiswerken was verplicht. File’s losten op, aan de hemel geen vliegtuigstrepen. De stad rook naar het platteland. De horeca was dicht, dus kookten we thuis.

Weet je nog waar we toen over spraken? Eigenlijk wel rustig. Wat is het fijn dat we tijd hebben om met elkaar te eten.

En ook: die pandemie is een gevolg van onze levensstijl. Dat alsmaar overal naartoe vliegen is ook te gek. We zouden BTW moeten heffen op kerosine. We moeten minder vlees eten. We betalen te weinig voor ons voedsel.


Meer maaltijdboxen

Gelukkig hebben we geen lockdown meer. Is er iets overgebleven van onze goede voornemens? Heel veel mensen bestelden tijdens die lockdowns maaltijdboxen bij ons, en vrijwel iedereen is dat gelukkig blijven doen. Dat is natuurlijk fijn voor de Krat, maar we zijn ook heel blij voor al onze producenten, boeren en telers, die ons voedsel zo duurzaam mogelijk willen maken.

We zijn blij omdat onze maaltijdbox minder transport betekent: de ingrediënten komen van dichtbij. We zijn blij omdat de dieren bij onze boeren een gezond leven hebben. We zijn blij omdat steeds meer mensen een vegetarische of veganistische krat bestellen, waardoor de vleesconsumptie zal dalen.

De Krat vindt dat belangrijk. Want als we geen lockdowns meer willen, móeten we onze levensstijl aanpassen. We maken ons nu al zorgen over wat ons voedsel kost. Maar als we niets veranderen, is dit pas het begin. Grondstoffen worden schaarser en energiebronnen duurder. En als er geen nieuw virus komt -waarvan alle virologen denken van wel- krijgen we wel overstromingen. Of het tegenovergestelde: in de Italiaanse Po-vlakte is het zo droog dat de risottorijst verdort.


Lichtpuntje

Er was een lichtpuntje deze week. Restaurant De Nieuwe Winkel uit Nijmegen kreeg twee Michelinsterren toebedeeld. Voor een praktische veganistische keuken. Restaurant Flore uit Amsterdam kreeg er ook een. Diens chef is overgegaan op groenten die biodynamisch worden gekweekt, al betekent dat meer werk en vereist het meer creativiteit. En de geschiedenis leert: wat aan de top van de horeca gebeurt, belandt uiteindelijk vanzelf op je eigen bord.

Dus houd hoop en eet gezond.

Door: Inger Boxsem


Gezond en gevarieerd eten?

Wij bedenken de heerlijkste recepten, doen voor jou de boodschappen en bezorgen onze duurzame maaltijdbox bij jou thuis, inclusief receptenboekje.

Probeer de Krat