Is biologisch wel duurzaam?

Onlangs was de Volkskrant op reportage. Toegewijde boeren en boerinnen vertelden hoe zij hun reguliere bedrijven omvormden naar de biologische praktijk. Accountants, financieel experts en de familie raadden het hen in eerste instantie af en vanzelf ging het niet, maar alle bedrijven zijn, na een aanloopfase, winstgevend.


Romantisch beeld

Het verhaal over modderpoelen voor de biggen, weilanden vol chichorei en rode klaver en familiekuddes koeien stemt vrolijk. De dieren zijn vrijwel antibiotica-vrij, de melk is beter van kwaliteit, net als de bodem.

Het is misschien een romantisch beeld van het boerenleven, maar het is precies wat de leveranciers van De Krat vertellen. Produceren met het planten- en dierenwelzijn in het achterhoofd geeft veel voldoening en kan ook rendabel zijn.


Duurzaam produceren

Duurzaam produceren is allang geen hobby meer van alternatieve agrariërs, maar ondertussen zelfs uitgangspunt van het landbouwbeleid. Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken schreef onlangs aan de Kamer: ‘Er moet een voedselsysteem komen dat

  • - eerlijker is voor de boer,
  • - transparanter voor de consument
  • - natuurlijker voor de overbelaste aarde die een groeiende wereldbevolking van voedsel moet voorzien.’


Hoe rendabel is duurzaam produceren?

Dat laatste maakt de kwestie gecompliceerd. Tot 2050 komen er zo’n 2,5 miljard mensen bij: dat is grofweg de bevolking van India en China bij elkaar. De opbrengst per hectare van veel biologische boerderijen is lager dan die van intensieve bedrijven. Hoe duurzaam is het als je veel land nodig hebt voor een relatief lage opbrengst? Volgens veel voedingsexperts kunnen we de wereldbevolking alleen maar blijven voeden als landbouw en veeteelt juist nog intensiever worden. Nieuwe technologie helpt hierbij: sensoren, drones en watermanagement dragen bij aan hogere opbrengsten zonder invloed te hebben op dier en milieu.


Goed Nieuws

Gelukkig was er ook goed nieuws voor de biologische sector: onderzoek van de Washington State University, gepubliceerd in Nature, liet zien dat biologische landbouw de snelgroeiende wereldbevolking ook kan voeden. Bijvoorbeeld omdat biologische gewassen beter tegen ongewone weersomstandigheden kunnen, en ook de diversiteit van beplanting en veehouderij is goed voor de voedselzekerheid in arme landen.

Volhouden dus, en hopen dat de intensieve en biologische bedrijven van elkaar blijven leren!

Inger Boxsem