Is een beetje betutteling zo erg?

Minder vlees eten; dat is de missie van Isabelle Boerdam, beter bekend als de Hippe Vegetariër. Waarom? Het is vriendelijker voor de dieren, maar vooral véél beter voor het milieu. Isabelle’s blog is al populair en nu wil ze dit aan nog meer mensen duidelijk maken.

Om meer mensen meer plantaardig te laten eten organiseert zij vanaf 5 maart de eerste ‘Nationale week zonder vlees’, samen met een indrukwekkende rij partners. Van bedrijfscateraars tot groothandel, van supermarkt tot voedselproducent. Wie het lastig vindt om zonder vlees te koken krijgt van ‘de Week’ een magazine met tips en recepten.

De cijfers over de gevolgen van (geen) vleesconsumptie die de website noemt zijn beslist indrukwekkend.
Wanneer je een weeklang geen vlees eet bespaar je:

- 7 maanden douchewater
- 111 kilometer autorijden
- 7 maanden werk voor een boom*

Er is, zoals altijd, ook kritiek op dit soort initiatieven. ‘Betuttelend’, hoorden we. En ook: ‘hoe betrouwbaar zijn die cijfers eigenlijk?’

Waarom zo mopperen? De wetenschappelijke rapporten over de milieubelasting van vleesproductie stapelen zich op: geen klimaatscepticus die daar nog om heen kan. Zelfs als de cijfers maar voor de helft zouden kloppen, is de impact van minder vlees eten enorm. En is een beetje betutteling nou zo erg? Onze gewoontes laten zich maar moeizaam veranderen en willen wij de aarde niet een beetje netjes achter laten voor iedereen die na ons komt?

De Krat steunt het idee om minder vlees te eten altijd al. Ons Vega Gemakskrat is natuurlijk geen toeval. Ook zijn de porties vlees en vis die wij leveren in de andere kratten altijd bescheiden en voorzien we in minstens een vega-recept. Voor die gerechten hebben we een nieuwe leverancier: BOON. Hun chiliburger zit volgende week in de Krat. Over BOON een volgende keer.


Inger Boxsem

*Op weekzondervlees.nl staat een onderbouwing en verantwoording van de genoemde cijfers