It's the economy, stupid

Maar liefst vier ministeries deden afgelopen week mee aan de Nationale Voedseltop: minister Schipper van Volksgezondheid zat naast minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking), en ze werden vergezeld van staatssecretarissen Dijksma (Milieu) en Van Dam (Economische Zaken).

Het was een ronkend aangekondigde bijeenkomst waar nog 150 andere ‘invloedrijke beslissers’ aan deelnamen, en de slotverklaring was hoopgevend: in 5 tot 10 jaar is Nederland koploper op het gebied van gezonde en duurzame voeding. Schitterend initiatief, goed idee, en wat nu? Dat is niet moeilijk: vlak voor de voedseltop schreef het RIVM een kraakhelder rapport. We moeten allemaal minder drinken en eten. Vooral minder vlees. Omdat we er gezonder van worden, maar ook omdat het beter is voor het milieu. U weet wel: een koe heeft net zoveel CO²-uitstoot als vijf auto’s, 25% van de uitstoot aan broeikasgassen is afkomstig van voedselproductie en meer dan de helft daarvan komt voor rekening van dierlijke producten. Het RIVM rapporteerde wat de Wereldvoedselorganisatie al jaren roept.

Net als het voedingscentrum en de milieuorganisaties. Enter de regering dus. Strenge beperking van intensieve veeteelt? Het verhogen van de prijs van vlees, al was het maar om de milieuschade te verrekenen? Helaas. Staatsecretaris Martijn van Dam zei in de Volkskrant dat ‘de markt’ het wel zou regelen. De socialist sprak als een ware liberaal: ‘Het is niet aan de staat om in de keuken te kijken.’ Maar waarom eigenlijk níet, als dat onze gezondheid en onze aarde beschermt?
De staat kijkt in de auto: daar dragen we verplicht een gordel. De staat kijkt in het café: ben je jonger dan 18 krijg je alleen frisdrank. ‘Het zijn de voorlopers die het doen,’ zei de staatssecretaris ook nog. Hij doelde bijvoorbeeld op de glastuinbouw, de sector die in 2050 energieneutraal wil werken.
‘Kennis waarmee we de boer op kunnen,’ zei Van Dam. En daar kwam de aap uit de mouw. Want waarvan is Van Dam ook al weer staatssecretaris? O ja, Economische Zaken. Zucht. Bij De Krat voelen we ons ook een voorloper. We zijn blij met al onze vaste klanten, en met elke nieuwe klant die duurzaam en gezond wil eten.

Maar alsjeblieft Martijn, werk een beetje mee.

Inger Boxsem