Javaanse warung in je keuken

In de lente en zomer gaan er maanden voorbij dat we het niet maken, maar zodra de blaadjes vallen krijgen we een niet te stillen honger naar soep. Geroosterde tomaten-paprikasoep, prei-aardappelsoep, uiensoep, pompoensoep (met genoeg chilipeper en gember om het warm te krijgen), old school groentesoep, het maakt ons niet uit, als de keuken maar lekker gaat ruiken. Bijkomend voordeel: lunchen wordt met een pan soep in de koelkast ook een stuk aantrekkelijker dan met een boterham met kaas en de kinderen kunnen nog een kommetje inschenken na de training.

Nu koken wij zelden met pakjes of zakjes, maar voor een van onze favoriete soepen maken wij graag een uitzondering. Die soep is soto ayam, de iconische Indonesische kippensoep. Goed tegen alle vormen van verdriet: van griep tot liefdespijn, soto ayam helpt altijd. Multi-inzetbaar ook: door te variëren in de bijgerechten -kip uiteraard, gekookt ei, taugé, aardappel, glasnoedels, uitjes – maak je er een lichte of complete maaltijd van. Natuurlijk kunnen we zelf een kruidenmengsel maken voor deze soep, maar wij kennen nou eenmaal Bartje Boemboe, en dan doe je het nooit meer.

Bartje Boemboe is het bedrijf van Bart Eijken en Jojo Keller. In de Watergraafsmeer in Amsterdam maken zij dagelijks verse boemboes, kruidenmengsels, voor Indonesische gerechten. Ze hebben boemboes vooronder andere rendang, ikan pepesan, urap urap, en dus ook voor soto ayam. Hun kruidenpasta’s zijn zo veel mogelijk gemaakt van biologische en duurzaam geteelde ingrediënten, en gegarandeerd zonder kunstmatige toevoegingen. Bart kreeg zelf namelijk last van de Oosterse kruidenmengsels bij de grote supermarkten, omdat daar te veel smaakversterkers in worden gebruikt. En als je de boemboes van Bart en Jojo hebt geproefd weet je dat het helemaal niet nodig is. Wat een smaakbommen leveren zij af!

Geloof ons, maak soto ayam met hun boemboe, doe je ogen dicht, en je waant je in een Javaanse warung. Voelen wij daar een tropisch briesje?

Tip: Bartje Boemboe heeft een webwinkel: www.bartjeboemboe.nl

Inger Boxsem