Klimaat - politiek gevoelig?

Goed, het demissionaire kabinet heeft in ieder geval wel geld uitgetrokken voor klimaatmaatregelen. Dat moest ook wel, het wordt een enorme klus om in 2030 veertig procent minder CO2 uit te stoten, zoals we afspraken op de vorige klimaatconferentie. Het gereserveerde geld op de begroting van Nederland wordt besteed aan het energienetwerk, aan het isoleren van huizen, aanschaf van warmtepompen en maatregelen om uitstoot van de industrie te beperken.

Geen woord

Over onze voedselketen gaat het nauwelijks. Geen woord over inkrimpen van de veestapel, over de veeteelt die verantwoordelijk is voor zo’n veertien procent van de CO2 uitstoot. Niets over minder vlees eten. Wat een gemiste kans! De meeste winst voor het klimaat behalen we namelijk als carnivoren en flexitariërs minder vlees eten. Is iedereen het over eens: Milieucentraal, het Voedingscentrum, Greenpeace, noem maar op. Zelfs als je per week maar honderd gram minder gehakt, biefstuk of salami eet, daalt je uitstoot al tussen de zeven en tien procent!

(Om die reden zijn de porties vlees en vis in de Krat dus rond de honderd gram. Veel mensen die een beetje minder vlees eten helpt ook al enorm.)

Maar het demissionaire kabinet zwijgt. Om dat minder vlees eten ‘politiek gevoelig’ ligt.

Sorry, wat?

Minder vlees eten ligt politiek gevoelig.

O.

Zucht.


Zullen we onszelf nog even regeren?

Als iedereen twee keer in de week geen vlees eet, of een stuk minder, halen we die 40%. Wij van de Krat helpen waar we kunnen. Zo introduceren we deze week nieuwe kratten: een 100% vegetarische oogstkrat (een boodschappenkrat met extra veel groenten, 2 delicatessen en een lekker brood), en voor de durfals nu ook een vegan maaltijdbox, waarmee je drie keer in de week lekker plantaardig eet.

PS Wil je ook beter en duurzamer kabinetsbeleid voor het klimaat? Wij zijn de laatste generatie die hiervoor kan zorgen.


Klimaatmars

Op 6 november as. organiseren Greenpeace, OxfamNovib, Groen Links en vele anderen in aanloop naar de volgende VN-klimaatconferentie in Glasgow, een grote klimaatmars in Amsterdam. De mars roept de wereldleiders op drastische maatregelen te treffen.

Doen jullie mee? Zoals de organisatie zegt: Make friends, Make trouble, Make future.

Ja, ik doe mee met de klimaatmars

Door: Inger Boxsem