Koffie uit Kaffa

In de provincie Kaffa, in Ethiopie, staat sinds een paar jaar een fabriek van 2000 m². Een koffiefabriek. Heel toepasselijk, want Kaffa is de oerprovincie én naamgever van de drank koffie. Het betekent drank van een bes. In de fabriek in Kaffa branden Ethiopiërs koffiebonen. Klinkt logisch toch? Is het niet. Welkom in de wereld van Moyee: fairchain koffie.

We kwamen Moyee tegen op het BCorp-festival, een gezellig feestje in de achtertuin van Tropenmuseum. Daar verzamelden zich theeproducenten, spijkerbroekenfabrikanten, restaurants, telefoonontwerpers, wijnboeren, de Krat én Moyee. Met zijn allen delen we als BCorpbedrijven de wens om een succesvol bedrijf te runnen dat de wereld iets beter achterlaat. We waren niet verbaasd op dit festival een koffieproducent tegen te komen. Net als voor thee en chocola betaalt de consument vaak hoge prijzen aan multinationals die het geld vooral uitkeren aan aandeelhouders, in plaats van aan de boeren op de plantages.

Maar fairtrade verhelpt dit probleem toch?

Moyee hielp ons snel uit de droom: fairtrade is een goed begin (betaal de boer een eerlijke prijs voor zijn bonen), maar het gaat om de hele keten. Want nadat de koffiebonen zijn geoogst en verkocht, fairtrade of niet, verschepen de multinationals de bonen vervolgens naar Amerika en Europa, waar ze worden gebrand en verpakt. Meer dan 99% van de bonen worden níet gebrand in het land van herkomst. Niet zo’n eerlijke keten dus. Dit zat Moyee dwars. Stel je voor dat alle bonen worden gebrand in het land van herkomst; wat zou dat dan opleveren?

Bij Moyee zijn ze ambitieus, en denken ze dat een eerlijker verdeling van de koffieopbrengsten ontwikkelingsgeld overbodig zal maken. Wat een geweldig vooruitzicht. Ook voor ons is Moyees koffie trouwens goed nieuws. De koffie is lekker. Echt lekker. Gewoon hele goede koffie. In alle opzichten.

PS Je vindt Moyee koffie online, bij Marqt en sinds kort ook bij de Krat.

Inger Boxsem

www.moyeecoffee.com