Koken is herinneren

Of ik een lievelingsgerecht wilde noemen. Voor de website van Marcel Maassen en Jan Heemskerk, onslievelingsgerecht.nl. Een klassieker, een recept dat al jaren met me meegaat en altijd, ongeacht aan wie ik het voorzet, een doorslaand succes is. Ik krijg het altijd benauwd bij dit soort vragen. Noem een lievelingsnummer, welke kleur vind je het mooist, bos of strand, wat is de lekkerste smaak ijs, wie is je favoriete kind?

Ik ben een gulzig iemand.

Lievelingsgerecht

Eén lievelingsgerecht. Ik blader door het archief in mijn hoofd. De macaroni met ketchup en ham en kaas bij mijn oma. De kerstkoekjes van mijn moeder. Haar kaastaart met wortelsla. Eggs benedict. Pavlova met passiefruit. Spaghetti vongole. De black cod van Noma. De linzenbolognese van Janneke Vreugdenhil, die zelfs mijn verstokt vleesliefhebbende zoon trekt.

Herrinnering

De laatste tijd denk ik bij het koken vaak aan mijn vader. Ik mis hem het meest in de keuken, waar we moeiteloos samenwerkten. Dat lukt me met anderen zelden.

Het is flauw, mijn moeder maakte duizenden maaltijden voor mij. Mijn vader ging pas koken in de jaren tachtig. Toen bezocht hij met een vriendin ‘Toez kookbistro’, gevestigd aan de Beethovenstraat in Amsterdam. Toussie Salomonson onderwees hen daar in exotische gerechten zoals salade met palmhart. Mijn vader deed er een klassieker op, een klassieke combinatie zelfs. Coq au vin, begeleid door een tian au broccoli. In mijn kookschrift zit mijn vaders oorspronkelijke recept, opgetikt met een typemachine, inclusief vetvlekken.

Precies namaken kan niet meer, met de kip. Een deel van de charme van Toussies recepten zat hem in haar kruidenmengsels, die op haar meticuleuze advies werden samengesteld bij Jacob Hooij. De kip werd bestrooid met rozenpeper, net als de deksel van de pan. Als ik het me goed herinner zat er ook een vleugje lavendel in het mengsel. Als alternatief maak ik soms een mengsel van vierkleurenpeper en rozenblaadjes. Komt in de buurt.

Door: Inger Boxsem

Benieuwd naar het recept? Klik dan hier.


PS.Interesse in meer inspirerende blogs? Onze website staat er vol mee! Hier onze favoriet van de laatste weken:

- De tijd is rijp

Ken je ons nog niet, maar kook jij ook graag exotische gerechten?

Bekijk hier onze kratten