Koken op vakantie

Ik ben misschien een beetje beroeps gedeformeerd, maar naast het vooruitzicht op hopelijk een beetje zon, een hele stapel boeken en verder even niets aan mijn hoofd, verheug ik me toch nog het meeste op het eten in de vakantie.

Al maanden van te voren zie ik lekkere zomerse salades met de mooiste tomaten voor me, met verse boontjes en tonijn, en ik het water loopt me in de mond bij de gedachte aan bergen verse oesters en mooie gegrilde groenten op de barbecue. Ook kijk ik met enige jaloezie naar de vakantiefoto’s van vrienden die spannend streetfood eten in Thailand, heerlijke pasta’s naar binnen slurpen in Italie en de mooiste pincho’s zitten te snacken in Spanje.

De praktijk is helaas toch altijd een beetje anders. Toegegeven, we hebben echt heel veel oesters gegeten, en ook een fantastische gebraden eend bij een table d’hote, en ook de eerste Franse frietjes met echte Franse mayonaise smaakten meer dan goed. En in die ene bistro in Bordeaux was de steak tartaar echt goddelijk!

Maar zelfs op vakantie wil men niet elke dag uit eten, en moet er dus wel af en toe gekookt worden. Op zulke momenten merk ik dat ik het lastig vind om iets te bedenken dat geen oven, grillpan of goede messen behoeft, en zitten we toch weer in niet al te goede restaurants slappe friet met een hamburger te eten, of flans ik maar weer een simpele pasta met tomatensaus in elkaar in het te krappe keukentje van het tenthuisje. Na een paar weken is al mijn normale kookinspiratie helemaal verdwenen, en ben ik blij als iemand anders een bbq voorstelt en ik alleen de sla hoef te maken.

Zoals een ander kan verlangen naar zijn eigen bed, wc en badkamer, smacht ik aan het einde van de vakantie echt naar mijn vertrouwde keuken met goede oven, fijne messen en een uitgebreid kruidenassortiment, en ook echt naar mijn eigen krat. Goede gezonde producten, fijne recepten met veel groenten, en gewoon weer een beetje regelmaat van op tijd koken en eten aan een echte eettafel, dat is na die 3 weken rommelig, ongezond en vaak veel te laat eten meer dan welkom. Voorlopig ben ik weer even genezen van dat geromantiseerde plaatje van vakantie-eten….Inger Boxsem