Krat van week 46 - Hollandse 'feta'

Trots zijn op wat je land voor voedsel produceert: dat is in Nederland nog maar net doorgedrongen. Waar Italië er al jaren strikte regels op nahoudt voor iets een Napolitaanse pizza mag heten, en Fransen millimeters hanteren voor de maten van een pain, baguette of flûte, bleef Nederland een beetje achter. Het was Jonnie Boer, van sterrenrestaurant de Librije, die als eerste de loftrompet stak over de Gieterse watermunt, en de snoekbaars uit de Wieden, het natuurgebied in zijn achtertuin.

Nu is er een generatie ambitieuze chefs en culischrijvers, denk Joris Bijdendijk, Joël Broekaert en Samuel Levie, die met liefde spreken over de Dutch Cuisine en Low Food.

Een mooi voorbeeld is de Kinderdijker Saladekaas in de krat van week 46. De kaas wordt net zo gemaakt als feta, van geitenkaas, maar mag niet zo heten, omdat de ‘echte’ feta, uit Griekenland, een Beschermde Herkomstbenaming heeft. Zoals champagne alleen uit de Champagne mag komen, en parmaham alleen uit Parma.

Geen zorgen: de saladekaas is net zo lekker, biologisch én gemaakt met vegetarisch stremsel.

Één van onze Gemakskratten proberen?

Bekijk onze kratten