
Kwartels voor Afrika
Hoewel ik kwarteleitjes heerlijk vind, bijvoorbeeld bij de borrel met een beetje komijnzout, durf ik ze toch niet vaak te kopen, vanwege het beeld van hele zielige vogeltjes in legbatterijen dat me dan voor ogen staat. De herkomst van die leuke gestippelde mini- eitjes is vaak onduidelijk, en het systeem van scharrel, biologisch of Beter Leven sterren lijkt niet voor deze doosjes te gelden. Bovendien komen kwarteleitjes vaak uit Frankrijk, dus echt lokaal is het allemaal niet.
Maar onlangs stapte er een opgewekt echtpaar ons kantoor binnen met een paar mooie kleine doosjes kwarteleitjes. Ze hadden hun komst via de telefoon aangekondigd, en noemden zichzelf quails for Africa. Foute eitjes komen natuurlijk de krat niet in, maar onze nieuwsgierigheid was gewekt door de naam van hun bedrijf; misschien waren deze eitjes wel ok?
Het bleek een reuze sympathiek verhaal: op verschillende zorgboerderijen in Nederland worden op diervriendelijke wijze en op kleine schaal kwartels gehouden. De eitjes worden verzameld en verkocht aan winkels en delicatessenzaken, en nu dus ook af en toe aan de Krat. De opbrengst gaat volledig naar hun project in Afrika, waar hun stichting een aantal oudere vrouwen ( de Grannny’s) helpt om ook kleinschalige kwartelhouders te worden. Deze vrouwen kunnen daarmee niet alleen zichzelf, hun kinderen en kleinkinderen van de nodige eiwitten voorzien (gebrek aan eiwit is in veel Afrikaanse landen een probleem), maar kunnen met de verkoop van de eitjes ook nog een beetje geld verdienen.
Over het nut van ontwikkelingshulp wordt vaak gediscussieerd, en persoonlijk geloof ik ook niet in het sturen van grote zakken geld naar arme landen waar de vaak corrupte regering het vervolgens uitgeeft aan mooie auto's, dure Gucci tasjes en andere onbenulligheden. Maar dit soort kleinschalige projecten juich ik van harte toe, vooral als er vrouwen mee geholpen worden om, onafhankelijk van mannen en/of instanties, voor zichzelf en hun gezin te kunnen zorgen. Zulke eitjes mogen vaker in de Krat!
Meer informatie op www.quailsforafrica.com
Inger Boxsem